Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica domaćin Međunarodne konferencije o nastavi fizike i srodnih nauka

05.10.2018.

Prva Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka, koja će trajati  do 7. oktobra, svečano je otvorena danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Ovaj međunarodni skup fizičara okupio je 130  nastavnika i profesora iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Rumunije, Mađarske i Srbije.

 12160_1.jpg

Uz zahvаlnost gradu Subotici i gradonačelniku Bogdanu Labanu na pomoći u organizaciji prve Međunarodne konferencije o nastavi fizike i srodnih nauka predsednik Društva fizičara Srbije profesor dr Ivan Dojčinović istakao je značaj održavanja ovakvih skupova.  

- Ovakve Konferencije su od velikog  značaja  za prekograničnu saradnju i ostvarivanje zajedničkih projekata. Postoji želja da se u širem regionu sastanu nastavnici i profesori kako bi  sagledali zajedničke probleme i sa konkretnim predlozima izašli pred one koji odlučuju  – rekao je Ivan Dojčinović.

Prisutne i sve one koji će svojim  učešćem doprineti uspešnosti Međunarodne konferencije o nastavi fizike i srodnih nauka pozdravio je i poželeo dobrodošlicu gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

- Ovaj izuzetno važan naučni skup predstavlja dobru priliku da se promovišu duh znanja, upornost, marljiv rad, posvećenost i istrajnost. Vrednosti bez kojih nema velikih rezultata. Principi bez kojih nema uzajamnog poštovanja, niti velikih uspeha – naglasio je Laban.

12160_2.jpg

Polazeći od činjenice da je razmena naučnih znanja važna tačka povezivanja, Grad Subotica je, kao suorganizator, s velikom pažnjom, pristupio održavanju ovog eminentnog skupa.

- Smatrali smo da je važno istaći značaj nauke za Suboticu, Srbiju i celo društvo. To je značajno kada se zna da predsednik Srbije i Vlada Srbije posebnu pažnju poklanjaju razvoju obrazovanja i nauke. Posebno me raduje što vidim da se veliki broj dece interesuje za nauku. Oko 1.000 đaka osnovnih škola i dece iz vrtića koji će posetiti interaktivnu izložbu 'Može li biti drugačije' predstavljaju garanciju da Srbiju čeka dobra budućnost – ocenio je Laban.

Planirano je da u naredna dva dana program Konferencije obuhvati predavanja iz aktuelnih oblasti fizike; predavanja vezana za razne aspekte metodike nastave fizike u osnovnim, srednjim školama i fakultetima; stručne radove, koji će biti prezentovani u poster sekciji kao i izložbu knjiga i nastavnih sredstava.