Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mobilni saobraćajni poligon za osnovce od prvog do četvrtog razreda

09.10.2018.

Savet za bezbednost saobraćaja grada Subotice i Asocijacija za bezbednost saobraćaja, iz Beograda, ove godine organizovali su mobilni saobraćajni poligon za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda svih osnovnih škola na teritoriji našeg grada. Akcija je počela juče, u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“, danas se održava u „Sonji Marinković“, a u preostalim, planom predviđenim osnovnim školama realizovaće se do 22. oktobra 2018. godine.

 12162_1.jpg

Cilj ove edukativne akcije jeste da se najmlađi učesnici u saobraćaju upoznaju sa osnovama pravilnog ponašanja i učestvovanja u saobraćaju, ali na praktičan način, u kontrolisanim uslovima i na situacijama koje su prepoznate kao najrizičnije u kojima stradaju deca (nepravilan prelazak preko pešačkog prelaza, prelazak puta van pešačkog prelaza, izlazak na put iza autobusa ili drugog vozila, istrčavanje na put za loptom).

Jedan od načina prevencije smanjenja smrtnosti dece u saobraćaju jeste edukacija dece o osnovnim pravilima saobraćaja, na praktičan način, kao i edukacija roditelja, kako teorijska tako i praktična o značaju upotrebe zaštitnih dečijih sedišta u putničkim vozilima. Subotička lokalna samouprava će, tokom 2018. i 2019. godine, putem Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice preduzeti aktivne mere u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja svih učesnika u saobraćaju, a posebna pažnja će se posvetiti deci i mladima.

Do kraja godine, Grad Subotica će u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja da sprovede kampanju u kojoj će se izvršiti edukacija 40 roditelja o pravilnoj upotrebi zaštitnog dečjeg sedišta.

Na osnovu analiza stradanja dece u saobraćajnim nezgodama na teritoriji grada Subotice u periodu od 2001. godine do 2016. godine može se zaključiti da se deca u saobraćaju najčešće javljaju u svojstvu pešaka i da je, s obzirom na tu činjenicu, u ovom  periodu smrtnost dece i najveća kada govorimo o saobraćajnim nezgodama u kojima stradaju deca (čak u 50 odsto slučajeva).

U periodu od 2001. do 2016. godine u Subotici je ukupno stradalo 462 deteta. Od tog broja, osmoro dece je poginulo, 102 deteta zadobilo je teške telesne povrede, a 352 deteta lakše telesne povrede. Od osmoro poginule dece, četiri deteta stradala su u svojstvu pešaka, 3 u svojstvu putnika u putničkom vozilu, a 1 u svojstvu vozača bicikla.

Nacionalna strategija za bezbednost saobraćaja definisala je cilj da do 2020. godine nema poginule dece u saobraćaju. Ovaj cilj je preuzela i lokalna strategija bezbednosti saobraćaja, pa je lokalna samouprava, u skladu sa tim, preuzela na sebe odgovornost da sprovede odgovarajuće mere kako bi taj cilj bio ispunjen.

 12162_2.jpg

Mobilni poligon - raspored edukacija.