Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zajednički nastup AP Vojvodine i osam gradova na sajmu investicija „Expo Real“ u Minhenu

08.10.2018.

Delegacija Pokrajinske vlade posetila je Međunarodni sajam investicija i nekretnina „Expo Real“ u Minhenu, koji pruža uvid u najnovije trendove i inovacije u sektorima investicija, nekretnina i finansija. Upravo na takvoj manifestaciji, AP Vojvodina, sa svojih osam gradova, prikazuje, kroz zajednički nastup, stručnoj međunarodnoj publici najznačajnije investicione projekte.

 12163_1.jpg

Prezentacija infrastrukturnih potencijala AP Vojvodine za privlačenje novih ulagača na sajmu „Expo Real“ - najvećem ovog tipa u Evropi, organizovana je na osnovu Sporazuma o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima koji je, 30. novembra 2017. godine, potpisan između Pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, Novog Sada, Pančeva, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Vršca, Kikinde, i Privredne komore Vojvodine.

Delegaciju Pokrajinske vlade pozdravio je generalni direktor Minhenskog sajma Klaus Ditrih. Nakon otvaranja, na izložbenom prostoru AP Vojvodine, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, koji predvodi delegaciju, izjavio je da je Pokrajinska vlada prepoznala višestruki značaj i efikasnost organizovanog zajedničkog predstavljanja gradova i same Pokrajine na velikim sajmovima, kao što je i „Expo Real“.

– Dovođenjem novih investitora, pored otvaranja novih radnih mesta, dolazi i do transfera znanja, novih tehnologija, proizvoda i brendova, koji su nam takođe neophodni kako bi bili u korak sa svetom i kako bi obezbedili ekonomski razvoj Vojvodine. Značaj ovog sajma je i u tome što više od 70 odsto njegovih posetilaca, a bude ih između 40 i 50 hiljada, spada u kategoriju donosilaca odluka – rekao je Nenad Grbić.

Pokrajinska vlada će, dodao je, nastaviti aktivno da radi na poboljšanju i stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta, podizanju efikasnosti administracije i ekonomsko-pravne sigurnosti, što je od značaja ozbiljnim investitorima prilikom razmatranja potencijala Vojvodine za investiranje.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, rekao je da Subotica na najvećem sajmu investicija u Evropi, pored mogućnosti proširenja Industrijske zone „Mali Bajmok“, promoviše i privrednu zonu na Segedinskom putu za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte i Palić, kao turističku destinaciju sa velikim potencijalom.

– Krajem prošle godine, na poslednjoj sednici Skupštine grada, usvojen je Plan detaljne regulacije za prostor bivše kasarne 'Kosta Nađ', poznate kao 'Prva kasarna'. Obuhvat kompletnog Plana detaljne regulacije za taj prostor je 13,9 hektara površine, a na površini od oko devet hektara, na kojoj potencijalnim investitorima nudimo i određene pogodnosti, predviđena je izgradnja pet blokova. U prva dva bloka planirani su komercijalni objekati, otvoreni i zatvoreni tržni centri, škole, vrtići i eventualno visokoškolska ustanova, dok su poslednja tri bloka namenjena stambenoj izgradnji. Ovde, takođe, promovišemo i ulaganja na Palić, turističku destinaciju koja je uvrštena među pet najznačajnijih u Srbiji i za koju smatramo da će se u narednom periodu intenzivno razvijati – naglasio je Bogdan Laban.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, koji je učestvovao u pripremama za nastup na ovom sajmu, izjavio je da su gradovi pripremili kvalitetne projekte.

– To su najpre radne i poslovne zone, koje su prema svojoj infrastrukturnoj opremljenosti i saobraćajnoj povezanosti spremne za dolazak investitora, zatim grinfild i braunfild lokacije, kao i nekretnine, kao što su hoteli i drugi objekti, te projekti za ulaganje u SPA centre i razvoj turizma – rekao je Drakulić.

On je ocenio da je ovaj sajam pravo mesto za susrete sa potencijalnim investitorima, posebno iz Nemačke, koja je u Vojvodini na prvom mestu po vrednosti investicija od 1,27 milijardi evra i po broju zaposlenih.

Na najvećem sajmu nekretnina i investicija u Evropi, od 8. do 10. oktobra, očekuje se više od 2.000 izlagača iz 35 zemalja, više od 40 hiljade učesnika iz 75 zemalja, a planirano je učešće i oko 500 stručnjaka u konferencijskom programu.