Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

10.10.2018.

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obeležena sedamdeset četvrta godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, a u ime Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Dragi Vučković.

12170_1.jpg 

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je, na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, rekao da se u znak sećanja i odavanja dubokog poštovanja borcima, požrtvovanom stanovništvu i nevinim žrtvama režima svake godine okupljamo i obeležavamo ovaj dan svečanom sednicom, polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma sa namerom da pošaljemo poruku o svesti, obaveznosti i bitnosti minulih događaja koji su nas doveli do kapije slobode.

Kako se istorija ne bi ponovila, naveo je, poštujemo prošlost, ali i na njenim greškama gradimo budućnost, negujući harmonične međunacionalne odnose i poštujući prava građana različitih nacionalnih pripadnosti.

 12170_2.jpg

– Naša okolina i društvo vremenom je sazrelo i stvorilo temelje za prave vrednosti. U ljude se polako ugradio osećaj zajedništva, međusobnog poštovanja, potrebe za mirom, skladom i zajednicom koja stvara osnov za razvoj. Mržnja, zavist, netrpeljivost i nepoštovanje znatno su manje izražene nego ranije, čovek se razvija, svestan potrebe za povećanjem kvaliteta života, moralnim osećajem za pravim smernicama i istinski dobrim vrednostima. Upravo će razvoj ove svesti dovesti do sreće, ljubavi, međusobnog poštovanja i uvažavanja, a samim tim i do okončanja ratova, nevolja i stradanja – istakao je Tivadar Bunford.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, rekao je da prilikom ovakvih svečanosti moramo da se podsetimo na 10. oktobar, najznačajniji datum u istoriji našeg grada, kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda,  u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima.

 – Zato smo dužni da negujemo posebne uspomene na, pre svega, slavnog komandanta Prvog subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja Jovana Mikića Spartaka koji je za oslobođenje svog rodnog grada položio svoj mladi život – kazao je Bakrač.

Po oslobođenju grada, dodao je, Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove VIII VUB od kojih je 586 poginulo, a njih više od 1.000 kućama vratilo kao ratni vojni invalidi.

Predsednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a i potpredsednik SUBNOR-a Srbije, Svetomir Atanacković, rekao je da je naša obaveza da se sećamo svih onih koji su svoje živote dali za današnju slobodu.

 – Niko nema pravo da minimizira ili umanji narodnooslobodilačku borbu i antifašizam, koji je opredeljenje naših potomaka, naše dece, koji moraju da znaju ko su i ko su im bili preci – poručio je Atanacković.

12170_4.jpg

Povodom 70. godišnjice od formiranja SUBNOR-a, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije i Pokrajinski odbor SUBNOR AP Vojvodine dodeljuju povelje za izuzetan doprinos radu, afirmaciji i unapređenju SUBNOR. Na današnjoj svečanoj sednici povelje su dodeljene gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, predsedniku Skupštine grada Tivadaru Bunfordu, ambasadama Rusije i Ukrajine, predsedniku Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksimu Bakraču, i direktoru Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, Slobodanu Vojinoviću.

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, Veljko Vojnić je, između ostalog, rekao da je 10. oktobra 1944. godine Subotica slavno oslobođena ne samo od fašističke čizme nego i od pogubne ideologije koja je započela najveću tragediju 20. veka – Drugi svetski rat.

12170_3.jpg 

- Ne smemo da zaboravimo da su vojne operacije, poput one vođene za oslobođenje grada Subotice, bile prvi koraci u uspostavljanju novog civilizacijskog poretka u kojem danas slobodno živimo u radimo – podvukao je Veljko Vojnić.

Venci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio Veljko Vojnić.