Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 150. godišnjica Muzičke škole

18.10.2018.

Muzička škola Subotica večeras je, koncertom u Sinagogi na kome su nastupili njeni nekadašnji učenici – Rita Kinka (klavir), Laura Levai Aksin (flauta), Saša Štulić (tenor) i sestre Noemi i Enike Gereg (klavirski duo) – proslavila 150. godišnjicu postojanja i rada. Na centralnoj svečanosti obeležavanja jubileja prisutnima u Sinagogi obratili su se potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford i direktor Muzičke škole u Subotici, Dragana Nikolić.

 12181_1.jpg

Mihalj Njilaš je podvukao da su Muzičku školu u Subotici njen posvećen rad i mnogi uspesi doveli do toga da se ona univerzalno prepoznaje kao jedan od ključnih činilaca tradicionalno bogatog kulturnog života Subotice.

12181_2.jpg 

– Razvijena koncertna delatnost, nastavnici posvećeni pedagoškom radu i uspesi učenika na takmičenjima, s jedne strane, kao i bogata prošlost i duga tradicija, s druge strane, zalog su da će Muzička škola u Subotici nastaviti da neguje talentovane generacije, kako je to i do danas činila – rekao je, između ostalog, Mihalj Njilaš.

Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao da postoje događaji koji ostavljaju trag, beleg u vremenu i neizbrisiv su deo istorije jednog grada, da je veliko zadovoljstvo reći da je današnji jubilej upravo takav događaj i da je priča o Muzičkoj školi počela pre 150 godina.

– Svih ovih godina i sve ovo vreme odrastanja, stasavanja, sazrevanja jedne ustanove obeležila je mudrost i sposobnost da se prepoznaju najbolji pravci razvoja škole. Ovo je jubilej koji je od izuzetnog značaja ne samo za školu i grad Suboticu nego i za državu Srbiju i  region. Muzička škola je institucija koja pruža izuzetan i trajan doprinos razvoju grada, i ovom prilikom želim da izrazim zahvalnost jer su učesnici svih važnih gradskih manifestacija, ali i mnogih renomiranih manifestacija koje promovišu grad u zemlji i inostranstvu – istakao je Bogdan Laban.

 12181_3.jpg

Ulaganje u obrazovne ustanove jedan je od prioriteta subotičke lokalne samouprave, podsetio je gradonačelnik i dodao da je veoma zadovoljan zbog činjenice da je jedan veliki društveni projekat, pokrenut pre nekoliko godina iz Republike, a uz veliku podršku pokrajinske Vlade, koji se odnosi na obnovu obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova, na najbolji mogući način sprovodi i na lokalnom nivou i da taj projekat u mnogim gradovima, a u Subotici pogotovo, daje rezultate.

– Prethodnih nekoliko godina unapredili smo funkcionisanje obrazovnih ustanova kroz unapređenje uslova rada i kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa. Trudimo se da uslovi u kojima obrazovne ustanove rade budu na visokom nivou. I protekle godine pomogli smo da se u Muzičkoj školi poboljšaju uslovi u kojima se deca školuju jer je u zajedničkom interesu svih nas da ambijent jedne ovakve škole bude dostojan njenog renomea – naglasio je gradonačelnik Laban.

Tivadar Bunford je, pored ostalog, kazao da je ponosan što se jubilej Muzičke škole obeležava u subotičkoj Sinagogi koja je, kako je naveo, ove godine zasjala punim sjajem, kao ispoliran i do savršenstva izbrušen dragulj materijalne i duhovne kulture.

 12181_4.jpg

– Večeras ćemo imati čast da čujemo učenike Muzičke škole koji su izrasli u poznate i priznate umetnike, a sav svoj napor i trud uložili su u sopsteni razvoj i napredak, ponosni što su potekli upravo iz Muzičke škole u Subotici. Želim da se zahvalim đacima, profesorima i direktorici te škole, jer konstantno učestvuju u kulturnom životu grada Subotice, ističući zadovoljstvo što mogu da budu  deo svakog, za grad bitnog dešavanja. Upravo iz ovih razloga polažem nadu u dalju uspešnu saradnju – rekao je Tivadar Bunford. 

Uz zahvalnost svima koji su dali doprinos obeležavanju 150. godišnjice postojanja i rada Muzičke škole, Dragana Nikolić je rekla da će 2018. godina i dalje biti u znaku velikog jubileja koji će se obeležiti nizom koncerata, večerima kamerne muzike i nastupima učenika i maturanata.

 12181_5.jpg

Muzička škola u Subotici, osnovana 1868. godine, savremena je i jedna od najboljih obrazovnih ustanova u zemlji. Uz Prvu srpsku muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Beogradu, Muzička škola u Subotici smatra se najstarijom na ovim prostorima. Iz nje su do sada izašli brojni vrhunski muzičari.  Po mnogo čemu je jedinstvena, pa i po tome što je jedina muzička škola u zemlji koja ima nastavu na srpskom i mađarskom jeziku.