Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar na Paliću

27.10.2018.

Na Paliću je danas položen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar. Objekat se gradi u Bohinjskoj ulici, prostiraće se na oko 800 kvadratnih metara i deo je projekta „Colourful Cooperation“ („Raznobojna saradnja“) vrednog 3,7 miliona evra koji se realizuje u okviru evropskog Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. U okviru istog projekta gradi se i Srpski kulturni centar u Morahalomu. Radovi su u završnoj fazi i otvaranje objekta očekuje se početkom naredne godine.

12195_1.jpg

Podsekretar u Sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović rekao je, obraćajući se prisutnima, da realizacija ovog projekta daje snažan podsticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda i da uspešna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative koje imaju za cilj da umanje perifernost ovog pograničnog područja.

Kako je podsekretar naveo, nesumnjivi značaj ogleda se, pored ostalog, u omogućavanju dodatnog aktiviranja privrednih i turističkih potencijala ovog područja u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja za investicione projekte i stvaranje boljih uslova za život građana.

12195_2.jpg

- Grad Subotica i Palić, pored toga, dobijaju još jedan prostor za učvršćivanje našeg međusobnog poverenja na regionalnom nivou, što čini važnu pretpostavku i za druge aktivnosti koje nas u narednom periodu očekuju – zaključio je Vojnović.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istakao je da je polaganje kamena temeljca za izgradnju Mađarskog kulturnog centra važan događaj kako za grad Suboticu i Palić, tako i za Srbiju, Mađarsku, ali i ceo region, i da će ovaj objekat u budućnosti predstavljati tačku susretanja, centar saradnje naša dva grada, naših naroda, naših država.

12195_3.jpg

– Vekovima vlada mišljenje da granica znači podelu. Sledeći politike naših vlada, predsednika Vučića, i premijera Orbana, mi u Subotici na to gledamo drugačije. Umesto da granici dopustimo da nas podeli, mi gradimo mostove koji nas povezuju. Jer imamo mnogo zajedničkog. Zajedničku viziju, zajednički cilj. Prekograničnu kulturu, prekograničnu ekonomiju i  prekogranični duh bliske saradnje – naglasio je gradonačelnik Laban.

Gradnjom Mađarskog kulturnog centra, dodao je, mi jasno stavljamo do znanja da naša dva naroda u budućnosti žele unapređenje svih vrsta odnosa, zajedničke ekonomske poduhvate, razmenu kulturnih projekata, razmenu znanja, bolji život za nove generacije.

Zamenica gradonačelnika i odgovorni menadžer projekta „Raznobojna saradnja“ Timea Horvat smatra da je realizacija ovog projekta veoma značajna jer će se prekogranična saradnja između srpskog i mađarskog naroda odvijati na višem kulturnom nivou.

12195_4.jpg

- Upoznajući se, stvorićemo šansu da više naučimo o svojoj kulturi, umetnicima, istoriji... Mislim da smo, samim tim, izgradili jedan most koji će približiti i u ekonomskom, i u turističkom, i u kulturnom smislu narode s obe strane granice – ocenila je Timea Horvat.

Gradnja objekata sa srpske i mađarske strane jedan je od pet Interreg-IPA projekata iz programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije za period 2014-2020. Objekat koji se gradi u Bohinjskoj ulici vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto 2019. godine.

Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta „Raznobojna saradnja” su: razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region, pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku i integrisanje Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture i okružnih regiona, u kulturni i turistički život srpsko-mađarskog pograničnog regiona.

12195_5.jpg