Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracijama žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2018.

Na Senćanskom groblju, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, održana je komemoracija nevino stradalim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Vence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ u ime subotičke lokalne samouprave položili su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, u ime Skupštine AP Vojvodine predsednik Ištvan Pastor i potpredsednica Snežana Sedlar, a u ime Pokrajinske vlade pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

 12205_1.jpg

Vence na spomenik položili su i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter i generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić, predstavnici generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, konzuli Mihael Tomšić i Hrvoje Vuković, predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, nemačke i bunjevačke nacionalne manjine, kao i predstavnici nekoliko političkih partija i udruženja.

Obraćajući se prisutnima posle ekumenske liturgije, koju su zajedno služili sveštenici Rimokatoličke, Evangelističke i Reformatorske crkve i predstavnik Jevrejske opštine Subotica, Tivadar Bunford je podsetio da je na zidu kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, 26 mermernih ploča sa 852 imena žrtava, na osnovu podataka iz 2003. godine, ali da se,  kako je rekao, ovaj žalostan spisak imena na osnovu istraživanja tokom proteklih 15 godina proširio za  još 158 imena žrtava.

Ako samo površno pogledamo spisak imena žrtava, istakao je, na osnovu njihovih imena i godina života može se ustanoviti da tadašnja okrutna osvetnička ofanziva nije nikoga poštedela ko je bio žigosan kao „ratni zločinac“, „izdajnik“ ili „neprijatelj naroda“.

 12205_2.jpg

– Uopšte nije bilo bitno da li se radi o jednoj dvanaestogodišnjoj devojčici ili o osamdesetogodišnjaku. Počiniocima krvne osvete nije bilo bitno da li je osoba bila Mađar, Nemac, Hrvat, Srbin ili neke druge nacionalnosti- svakog koga su oni smatrali neprijateljem deportovali su i pogubili! Zbog toga odajemo počast ne samo žrtvama mađarske nacionalnosti već i građanima drugih nacionalnosti! I sada – kao i prilikom dosadašnjih komemoracija – naša sećanja na žrtve nemaju za cilj da prizivaju osvetu, već su u službi pomirenja – naglasio je Bunford.

Iz Subotice i iz 19 okolnih naselja deportovali su ljude i pogubili ih, mnoge su pre pogubljenja na okrutan način mučili, istakao je Bunford, i dodao da o ovim stravičnim zločinima iz pristojnosti detaljnije ne bi želeo da govori.

– Sva ova stravična dešavanja bila su pre 74 godine i sada su ne samo bračni drugovi, braća i sestre žrtava već i njihova deca preminula. Naša je obaveza da se dalje staramo i da negujemo uspomenu na žrtve i da to predamo mladoj generaciji – poručio je Tivadar Bunford.

 12205_3.jpg

Danas je i na Spomen groblju kod Bagrema, u Bajmoku, održano sećanje na nedužne žrtve streljane 2. novembra 1944. godine. Komemorativni skup održan je i u Čantaviru.