Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena stogodišnjica od završetka Velikog rata

03.11.2018.

Svečana akademija povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji održana je večeras u Velikoj većnici Gradske kuće. Akademijom pod sloganom „Srbija je večna dok su joj deca verna“, koja je otvorena himnom Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju „Srbskih pravoslavnih pojaca“, odata je počast slavnim srpskim vojskovođama i svim herojima i heroinama koji su dali život za Srbiju.

12206_1.jpg 

Obraćajući se prisutnima u prepunoj Velikoj većnici, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban naveo je da je Veliki rat naroda jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji, da je u njemu Srbija slobodu platila životima blizu 1.300.000 svojih žrtava, što je činilo trećinu od celokupnog stanovništva.  

– Najmanje što danas možemo je da ove stravične činjenice ne zaboravimo; da heroji i heroine Velikog rata ne budu samo u čitankama nego i u srcima našim, i naših potomaka. Jer da nije bilo njih, ni mi danas ne bismo bili. Snaga njihovog dela nije potpuna ako ne dopre do svesti mladih generacija; da okrenuti budućnosti ne zaborave ono što im je ostavljeno, a plaćeno je životima. Naša je dužnost i obaveza ne samo da sačuvamo sećanje na pobedu u Velikom ratu, nego da iz njega izvučemo pouke koliko je sloboda koja nam je data skupa, i koliko je kada se izgubi velika njena cena. Ponosni na naše pretke, sada smo mi ta generacija koja svojim potomcima treba da postane ponos, i to tako što ćemo im ostaviti budućnost – rekao je gradonačelnik Laban.

Dostojanstveno, kako i dolikuje jednom od najznačajnijih jubileja u srpskoj istoriji, večeras podsećamo na događaje koji su u svetu poslužili kao primer vojničke veštine i hrabrosti, ali i ljubavi prema otadžbini, kazao je gradonačelnik, ističući da su proboj Solunskog fronta i Veliki rat događaji koji su zauvek promenili svet.

– Veliki rat dobili su obični ljudi sa velikim srcem, vođeni nepokolebljivom verom i nadom, ali vođeni i velikim vojskovođama koji su se pokorili volji naroda i služili mu do poslednjeg daha – rekao je Bogdan Laban.

Naglasio je da smo i tada, te 1918. godine, imali na svojoj strani mnoge saveznike, a da smo pružili ruku poraženima, i da i danas, baš kao i tada, svima oko sebe pružamo ruku, želeći da smo uvažavani i poštovani bar koliko uvažavamo i poštujemo druge.

 12206_2.jpg

– Samo u miru možemo da nastavimo da uzdižemo Srbiju, ali znamo da branimo i poštujemo slobodu koja je tolikim životima plaćena. Ugrozi li je neko, i danas ćemo znati da je sačuvamo i odbranimo. Saveznicima u tom ratu dugujemo ogromnu zahvalnost. Bez njih ni tada ne bismo mogli, baš kao ni sada – rekao je Laban.

Velika žrtva, dodao je, koju je srpski narod podneo ne bi imala smisla ako tu duhovnu moć, duhovnu snagu i slobodu kao kapital, ne iskoristimo da se razvijamo, da se borimo za našu decu i Srbiju u kojoj će vladati mir i sloboda, koja će živeti okružena prijateljima.

– Upravo to je ono što su želeli naši preci koji su dali najveće i najsvetije što su imali – dali su život. Sećanje na Veliki rat je sećanje na one koji su, braneći svoju, ostali negde na tuđoj zemlji, raštrkani na vojnim grobljima po Evropi. Dali su mladost za mladost i učinili da slava postane besmrtna – podvukao je Bogdan Laban.

U svečanom delu programa, pored „Srbskih pravoslavnih pojaca“ iz Beograda, nastupila je i grupa „Zvuci s kamena”, iz Novog Sada. Prikazani su i dokumentarni filmovi o Gavrilu Principu i herojima i heroinama Velikog rata, a glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Subotici Miloš Stanković kazivao je govor generala Mihaila Rašića koji se na početku Velikog rata zatekao na mestu upravnika Vojne akademije u Beogradu.

Za uspešnu saradnju i doprinos u obeležavanju stogodišnjice Velikog rata kroz učešće na večerašnjoj svečanoj akademiji, gradonačelnik Bogdan Laban uručio je zahvalnice grupama „Srbski pravoslavni pojci“ i „Zvuci s kamena“, glumcu Milošu Stankoviću i autorima dokumentarnih filmova Savi Samardžiću i Milošu Deviću.

 12206_3.jpg