Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Nova velika priznanja za subotičke urbaniste

09.11.2018.

Svake godine 8. novembra na Svetski dan urbanizma, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, održava se međunarodni Salon urbanizma. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prezentuju se najznačajnija aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija. Ove godine u Rumi u Kulturnom centru „Brana Crnčević” na 27. Salonu urbanizma okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država i predstavili 163 rada u 12 kategorija. Pored učesnika iz Srbije, radove su izlagali i urbanisti iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Italije, Mađarske, Švajcarske…

12214_1.jpg

Posebno raduje što su se na Salonu mogli videti radovi iz urbanističkih institucija sa teritorije Srbije koje su pretrpele strukturne transformacije.

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica učestvovalo je na ovogodišnjem Salonu urbanizma sa 2 rada: „Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine“ (autori: Dragana Mijatović d.i.a., Karolj Terteli d.i.a., Tanja Mijatović  d.i.a., Petar Andrić d.i.a. i stručni tim JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica) koji je osvojio prvu nagradu i „Plan detaljne regulacije za blok 144 severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza“ (bivši kompleks kasarne „Kosta Nađ“), čiji su autori Karolj Terteli d.i.a. i Tanja Mijatović d.i.a., koji je dobio priznanje.

Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine je strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja. Generalnim urbanističkim planom dugoročno se utvrđuje koncepcija razvoja uređenja prostora i građenja naselja, utvrđuju se kriterijumi, smernice i urbanistički normativi i rešenja za izgradnju rekonstrukciju, uređenje i zaštitu Subotice i Palića za vremenski horizont do 2030. godine.

Generalni urbanistički plan je koncipiran u skladu sa ulogom gradskog naselja Subotice koja je utvrđena Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine. Subotica je definisana kao urbani centar od nacionalnog značaja, dok u oblasti privrede Subotica u budućnosti treba da postane industrijski centar srednje veličine (10.000-20.000 zaposlenih u industriji). U okviru razvoja turizma Subotica u perspektivi treba da postane turistički centar od  međunarodnog  značaja.

Kategorija Generalnih urbanističkih planova je veoma značajna u oblasti urbanističkog planiranja samim tim što se ovakva vrsta planova izrađuje za duži vremenski period i predstavlja krovni urbanistički dokument za izradu planova dalje urbanističke razrade.

Urbanisti su prva karika u lancu budućih investicija u razvoju gradova, ali i zaštiti životne sredine, zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara. Značaj dobro urađene planske dokumentacije je jako veliki te je i u najnovijoj izmeni Zakona o planiranju i izgradnji apostrofirano da je izrada i donošenje planskih dokumenata od javnog interesa za Republiku Srbiju. Razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture i dobar razvoj privrede imaju temelje u dobroj planskoj dokumentaciji.

Prva nagrada i priznanje su velika čast, podstrek i obaveza da se sačuva stečeni renome preduzeća koji je utemeljen na predanom radu, posvećenosti struci i permanentnom usavršavanju zaposlenih.

12214_2.jpg

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, Predrag Radivojević, ističe da je ova prestižna nagrada potvrda uspešno sprovedene transformacije preduzeća i dobrog rada i zalaganja menadžmenta firme, kao i smernica i pokazatelj da korača pravim putem.