Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Nemačke posetio Suboticu

15.11.2018.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Tomasa Šiba. Sastanku u Gradskoj kući, na kome se razgovaralo o investicijama, razvojnim projektima i položaju nemačke manjine u našem gradu, prisustvovali su šef ekonomskog odeljenja nemačke ambasade, Katrin Čiganovski, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević i član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić.

12227_1.jpg

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Laban je rekao da je ambasadoru Šibu poželeo srdačnu dobrodošlicu u naš grad i da je izrazio zahvalnost Nemačkoj na kontinuiranoj podršci, kao i nemačkim investitorima na poverenju koje ukazuju ulaganjem i našu zemlju, i u naš grad.

– Poznato je da velike nemačke kompanije, poput ’Simensa’, ’Norma grupe’, ’Dunkermotorena’, ’Kontinental-Kontiteka’, koje posluju u subotičkoj Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’ zapošljavaju oko 4.000 naših sugrađana. Nemačkoj vladi veliku zahvalnost dugujemo i za realizaciju projekta ’Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš’, za koji je donirala sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra. Pre dva meseca izabran je konsultant, uskoro bi trebalo da raspišemo javnu nabavku i radovi bi trebalo da krenu početkom sledeće godine. U prvoj fazi, na Paliću će se graditi kanalizaciona mreža, a u narednoj fazi urediće se priobalje i izgraditi inspekcijska i biciklistička staza – istakao je Bogdan Laban.

Razgovarali smo, dodao je, i o realizaciji nekih drugih projekata, poput projekta kojim se Subotica predstavila na sajmu investicija „Expo real“, u Minhenu, a koji se odnosi na privrednu zonu na Segedinskom putu za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte, kao i o mogućnosti da u naš grad dođe poznata nemačka kompanija „Boysen“.

– Sa kompanijom ’Boysen’, koja se bavi proizvodnjom auspuha, pre nekoliko meseci potpisali smo Memorandum o razumevanju. Nadam se da će taj projekat biti realizovan. Do kraja ove godine predstoji nam još jedan razgovor sa menadžmentom te kompanije i verujem da ćemo već posle tog sastanka našim sugrađanima moći da objasnimo o čemu se tu radi i kolika je vrednost investicije – naglasio je gradonačelnik Laban.

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijemu, Tomas Šib je rekao da se razgovaralo i o nemačkoj manjini.

–  Zaista cenimo što ovde veliki broj različitih etničkih manjina žive u slozi. Nemačka manjina uživa podršku grada Subotice. Oni su veoma aktivni u svom radu i angažmanu, što nas raduje – rekao je ambasador Šib.

On je najavio da će posle sastanka sa gradonačelnikom Labanom posetiti kompanije „Simens“ i „Kontinental-Kontitek“, u Subotici, a potom i Sombor gde će se, kako je rekao, sastati sa predstavnicima nemačke nacionalne zajednice.

Tomas Šib je na mestu ambasadora Nemačke od septembra, umesto Aksela Ditmana, a Subotica je jedan od prvih gradova koje je, na novoj dužnosti, posetio.

12227_2.jpg