Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Položeni venci na spomenik „Balada vešanih“

16.11.2018.

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 77. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, i sekretar GO SUBNOR Subotica, Nikola Ivošević, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodila Vesna Bajić, šef Odseka za opšte poslove.

12229_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u ime GO SUBNOR Subotica Geza Babijanović je podsetio da svih 15 pogubljenih nisu bili članovi Komunističke partije Jugoslavije nego dokazani antifašisti koji su, kako je rekao, dignute glave i mrskih pogleda na dželate išli ka vešalima čime su pokazali svoju hrabrost, antifašizam i odanost svojoj otadžbini.

– Žalosno je što se pojave nacizma i buđenje fašizma ponovo javljaju, kako kod nas tako i u celoj Evropi. Slično kao što je bilo dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka kada su sve evropske vlade pasivno gledale na širenje ovog zla koje je izazvalo Drugi svetski rat – istakao je Geza Babijanović.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava.

Vence na spomenik položile su i delegacije Mesnog odbora penzionera MZ „Centar III“,  Jevrejske opštine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”, kao i učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

12229_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop