Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Penzionerima na selu usluge kao i u Subotici

16.11.2018.

Članovi gerontoloških klubova u Bajmoku, Novom Žedniku, Maloj Bosni i Đurđinu od 1. decembra će, kao i penzioneri koji pripadaju nekom od šest klubova u Subotici, imati mogućnost da koriste  usluge ručka, pranja i peglanja veša. Proširenje obima usluga Otvorene zaštite Gerontološkog centra u Subotici obezbeđeno je zahvaljujući većim izdvajanjima iz budžeta grada Subotice, koja su u odnosu na prošlu godinu veća za oko 15 odsto. 

12231_1.jpg

Na taj način, penzioneri koji žive u ova četiri subotička prigradska naselja izjednačiće se sa penzionerima koji su članovi nekog od još šest klubova u gradu, a posredstvom kojih, u okviru službe Otvorene zaštite, Gerontološki centar okuplja oko 7.800 najstarijih sugrađana.

– Od 1. decembra ćemo, i moram da kažem da je to za više od 40 godina postojanja ove službe prvi put, moći da ponudimo i u Bajmoku i u Đurđinu i u Novom Žedniku i, nadam se, u novim gerontološkim klubovima u Maloj Bosni, da korisnici tih naših klubova budu i korisnici svega onoga što je karakteristika  centralnih gradskih klubova. Dakle, ni jedan penzioner koji je član našeg gerontološkog kluba neće osetiti nikakvu razliku zato što živi na selu – rekao je direktor Gerontološkog centra u Subotici, dr Nenad Ivanišević.

Pored pripremljenog ručka i opranog i ispeglanog veša, članovi gerontoloških klubova u Bajmoku, Novom Žedniku, Maloj Bosni i Đurđinu imaju  priliku da koriste i usluge frizera, pedikira i manikira. To je omogućila subotička lokalna samouprava tako što je povećala izdvajanja ne samo za usluge Gerontološkog centra nego i druge oblike socijalne zaštite starih lica.

–Kao Gradska uprava napravili smo veliki iskorak u odnosu na prethodnu godinu jer smo povećali izdvajanja u tim oblastima za nekih 1,8 odsto samo u odnosu na prethodnu godinu što, složićete se, nije malo, jer taj iznos dostiže 5,8 miliona dinara. Uz to, kao pomoć za finansiranje usluge „Pomoć i nega u kući“ izdvojili smo oko  negde 44 miliona dinara, što je, opet, negde oko 15odsto više u odnosu na prethodnu godinu – istakla je Jasmina Stevanović,  sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotica.

Planirano je da ove usluge u okviru službe Otvorene  zaštite Gerontološkog centra  iz Subotice dobiju i klubovi  u Starom Žedniku, Mišićevu i Višnjevcu, čije otvaranje je planirano tokom naredne dve godine. Tako bi, uz korisnike usluga pomoći i nege u kući, broj korisnika usluga Gerontološkog centra u Subotici dostigao broj od 12.000 penzionera, što je oko deset odsto ukupnog stanovništva grada na severu Bačke, po čemu bi Gerontološki centar iz Subotice zauzeo prvo mesto u Srbiji.