Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Edukacija roditelja o pravilnoj upotrebi dečjeg zaštitnog autosedišta

22.11.2018.

U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Grada Subotice danas je, u Novoj opštini, održana edukacija 40 roditelja o pravilnoj upotrebi dečjih zaštitnih autosedišta.

12241_1.jpg

Grad Subotica je najbolja lokalna samouprava u Srbiji po kriterijumu procenta upotrebe dečjeg zaštitnog autosedišta, ali je i taj procenat daleko ispod zadovoljavajućeg. Ono što je takođe ohrabrujuće za našu lokalnu samoupravu jeste da u poslednjih pet godina nemamo dece koja su stradala u saobraćaju, pa akcije ovakve vrste trebalo bi da posluže da se održi taj trend.

Edukaciji je, kao predstavnik Grada Subotice, prisustvovao član Gradskog veća Nemanja Simović koji je, obraćajući se prisutnima, istakao kako će subotička lokalna samouprava, putem lokalnog tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, u 2019. godini sprovesti još četiri-pet opsežnih akcija usmerenih ka najugroženijim učesnicima u saobraćaju.

Takođe, skrenuo je pažnju na činjenicu da će se Subotica vrlo brzo priključiti onom manjem delu lokalnih samouprava koje će imati svoju lokalnu Strategiju bezbednosti saobraćaja kojom će definisati indikatore bezbednosti u saobraćaju i na osnovu koje će se sprovoditi dalje aktivnosti na njenom povećanju.

Prisutnima se obratio i predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Tomislav Petrović, koji se osvrnuo na statističke podatke o upotrebi zaštitnih sistema na teritoriji Grada Subotice, kao i na sam značaj upotrebe zaštitnih sistema.

Sama edukacija je bila podeljena u dva dela: teorijski i praktični. U teorijskom delu, edukatori su skrenuli pažnju na sve one greške koje roditelji čine prilikom korišćenja dečjih zaštitnih autosedišta kao i o mogućim posledicama takvog korišćenja, dok se praktični ogledao u prikazivanju pravilne upotrebe dečjih sedišta u samom vozilu.

Roditelji su bili veoma zainteresovani za ovakav vid edukacije, a to se najbolje pokazalo kroz njihovu interakciju sa edukatorima tokom samog trajanja edukacije, gde su svojim pitanjima i aktivnim učešćem pomogli i sebi i drugima da se uklone sve moguće dileme oko mogućih grešaka prilikom upotrebe autosedišta.

12241_2.jpg