Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

10.12.2018.

Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisala na dve teme: „Razumeti, a ne suditi” i „Otići ili ostati”, danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

12285_1.jpg 

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da je osnov za ljudsku sreću, razvoj i napredak svakog pojedinca,  kao i za mir u svetu, upravo svest o potrebi proklamovanja, razvoja, pravne regulative i zaštite ljudskih prava.

12285_2.jpg 

– Pođimo od svesti jednog mladog čoveka koji je tek pošao u svoju životnu avanturu. Moramo mu svim snagama i zajedničkim naporima obezbediti zaštitu svih prava koja mu pripadaju bez obzira na nacionalnu, državnu, ideološku, socijalnu i kulturnu pripadnost. Kako drugačije da očekujemo od malog prestrašenog laneta u svetu punog mudrih lovaca, da se razvije u pravog i odgovornog čoveka, sa stavom, mišljenjem i željom da izgradi svoj životni put, zalažući se u školi, na poslu, u odnosu sa roditeljima, sa prijateljima ili u emotivnim vezama. Na svim ovim poljima on ima svoja malena i tanana prava koja su samo njegova, a ujedno su jednaka i zajednička za sve. Svest kod svakog čoveka mora biti na istom nivou, tako ćemo dobiti nove naraštaje, buduće mlade nade koje će se nastaviti boriti kako za sebe i svoja prava, tako i za tuđa prava, postajući akademski građani, odgovorni roditelji i verni saputnici svojih partnera – naglasio je, između ostalog, Tivadar Bunford.

Zaštitnik građana grada Subotice Zlatko Marosiuk istakao je da su u Republici Srbiji ljudska prava zagarantovana Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratifikovani međunarodnim ugovorima, i zakonima i da su deo i domaćeg zakonodavstva.

Podsetio je da je u proteklih 20 godina u svetu u došlo do temeljnog napretka u unapređenja prava žena, razvoja međunarodnog prava za utvrđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava, zaštiti i promociji prava marginalizovanih grupa i mnogo većeg razumevanja univerzalnosti i nedeljivosti ljudskih prava.

12285_3.jpg 

– Kao članica Ujedinjenih nacija Republika Srbija nastoji da doprinese unapređenju tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti i da obezbedi zaštitu ljudskih prava. Svesni smo da se Srbija suočava sa izazovima koji zahtevaju značajne napore i resurse, kao recimo pitanje prava interno raseljenih lica i izbeglica, nezaposlenih i prava manjina. Još uvek postoje problemi koje treba prevazići i koji se odnose na položaj Roma, osoba sa invaliditetom, novinara i branilaca ljudskih prava, izbeglica i interno raseljenih lica. Pored toga, treba preduzeti odgovarajuće mere u cilju garantovane slobode okupljanja pre svega LGBT osoba, kao i rešavanju pitanja nasilja u porodici – rekao je Marosiuk.

U Subotici se na specifičan i svojstven način obeležava Dana ljudskih prava – literarnim konkursom učenika srednjih škola, podvukao je Marosiuk i dodao da je konkurs raspisan po šesti put i da samo grad Subotica na ovaj način obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Na konkurs, otvoren od 29. oktobra do 19. novembra 2018. godine subotički srednjoškolci mogli su da pošalju svoj literarni rad, esej ili pesmu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - sa najviše 1.000 reči.

Ukupno je pristiglo 66 radova, a nagrađena su po tri najbolja rada na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Za svako prvo mesto dodeljena je novčana nagrada u iznosu od 8.000 dinara i diploma, za svako drugo nagrada od 6.000 dinara i diploma, a za svako treće mesto novčana nagrada od 4.000 dinara i diploma. Pobednički radovi će biti objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji grada Subotice - www.subotica.rs - u rubrici Zaštitnik građana. 

 12285_4.jpg

Međunarodni dan Ljudskih prava se obeležava širom sveta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tokom svečane dodele nagrada i diploma priređen je prigodan muzički program.

Nagrađeni radovi:

Najbolji radovi za srpskom jeziku:

1. Majda Pejanović, Gimnazija „Svetozar Marković“, Subotica, III/d
2. Martina Kujundžić, Gimnazija „Svetozar Marković“, Subotica, III/d
3. Filip Silađi, Politehnička škola, Subotica, AT 4/1

Najbolji radovi za hrvatskom jeziku:

1. Martina Buljovčić, Gimnazija „Svetozar Marković“, Subotica, 3.f
2. Mario Evetović, Politehnička škola, Subotica, AT 4
3. Dragana Štetaković, Gimnazija „Svetozar Marković“ Subotica, 4.f

Najbolji radovi za mađarskom jeziku:

1. Lengyel Sándor, Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka, 4 ITM
2. Kovács Dávid, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, 4.A
3. Gulyás Oldal Natália, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka 3.5,