Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Osamnaest godina nemačko-srpske razvojne saradnje

11.12.2018.

Izvođenjem pozorišne predstave „Punoletstvo“ i izložbom pod nazivom „Dela znače“ danas je, u amfiteatru Otvorenog univerziteta, svečano obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra. U saradnji sa Vladom Republike Srbije, od 2.000 godine kroz različite programe podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije. Podršku su pružili Nemačka razvojna organizacija GIZ, Nemačka razvojna banka „KfW“ i brojni partneri.

12288_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je, tim povodom, da je ovaj događaj i prilika da Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasu Šibu poželi dobrodošlicu i da se – kao i pre nepunih mesec dana kada su u Gradskoj kući razgovarali o investicijama i razvojnim projektima – zahvali Nemačkoj na kontinuiranoj podršci, a nemačkim investitorima na poverenju koje ukazuju ulaganjem u našu zemlju, i u naš grad.

Naveo je da je u subotičkoj Privrednoj zoni „Mali Bajmok” i Slobodnoj zoni trenutno radno angažovano više od 6.000 ljudi, a da je u tri velike nemačke kompanije: „Simensu“, „Norma grupi“ i „Kontinental-Kontiteku“ – ne uključujući 370 zaposlenih u „Dunkermotorenu“ koji je postao deo američke grupacije „Ametek“ – zaposleno oko 3.700 radnika.

– U okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga – koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmena sa Nemačkom u periodu januar-oktobar 2018. godine iznosila je 319 miliona dolara, što je 22 odsto od ukupne robne razmene – istakao je Bogdan Laban.

12288_2.jpg

Podsetio je da je grad Subotica ispunio sve preduslove koji su bili neophodni za početak sprovođenja projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, da je između Nemačke razvojne banke „KfW“, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisan Sporazum o finansiranju i da je vrednost donacije 6,5 miliona evra.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dodao je, 10. septembra 2018. godine angažovalo je stručnog konsultanta uz čiji nadzor će se posle evaluacionog perioda pristupiti raspisivanju tendera za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić, crpne stanice i spojnog potisnog voda.

– Aktivnosti teku u skladu sa planiranom dinamikom, što znači da će realizacija projekta početi krajem ove, ili najkasnije početkom sledeće godine. Prva mera, kojom praktično otpočinje implementacija, jeste raspisivanje tendera za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić. Ukoliko i dalje aktivnosti budu tekle u skladu sa predviđenom dinamikom, izvođača radova ćemo imati na proleće, početkom građevinske sezone – kazao je gradonačelnik Laban.

Ambasador Nemačke u Beogradu, Tomas Šib, naglasio je da je saradnja dve zemlje izuzetno važna i da je uloženo 1.8 milijardu evra u 80 projekata tehničke saradnje i 60 projekata finansijske saradnje.

12288_3.jpg

– Nemačka podržava Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a razvojnim projektima želimo da osnažimo Srbiju i učinimo je konkurentnom. Izgradnjom infrastrukture, projektima zaštite životne sredine, podsticanjem preduzetništva, inkluzijom manjinskih grupa, želimo da se poboljša životni standard građana i pripremimo Srbiju za članstvo u Evropskoj uniji – rekao je, između ostalog, Tomas Šib.

Na proslavi, organizovanoj u partnerstvu sa lokalnom samoupravom grada Subotice, brojni gosti uživali su u predstavi „Reflektor teatra”  koju potpisuje dramaturg Milena Minja Bogavac, a koja na interesantan i kreativan način predstavija ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije.

U okviru izložbe pod nazivom „Dela znače” prikazani su postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima.

Posle Subotice i Beograda, proslave 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije biće održane i u Vranju, Trsteniku i Zaječaru u kojima se realizuju značajni projekti u okviru ovog partnerstva.

 12288_4.jpg

 

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop