Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreno privremeno prihvatilište za najugroženije građane

20.12.2018.

– Prema zajedničkoj proceni predstavnika stručnih službi Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i ’Karitasa’ stekli su se uslovi da privremeno prihvatilište za smeštaj najugroženijih osoba sa teritorije grada Subotice, u Gajevoj ulici broj 50, počne sa radom. Za ovu namenu subotička lokalna samouprava je za 2018. godinu opredelila sredstva u budžetu u iznosu od 407.000 dinara – izjavio je danas, otvarajući privremeno prihvatilište, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

12300_1.jpg

U 2018 godini, dodao je, po drugi put otvaramo privremeno prihvatilište za naše najugroženije sugrađane. 

– Prvi put privremeno prihvatilište otvorili smo 17. januara ove godine. Kao što se svi dobro sećamo, u ovo vreme 2017. godine bili su, pratktično, prolećni uslovi i nije bilo potrebe za otvaranjem. Od januara do marta 2018. godine kroz prihvatilište su prošla 32 korisnika. Grad Subotica se, kao što vidite, i ove godine poneo odgovorno i humano prema najugroženijim sugrađanima, obezbeđujući im krov nad glavom, 25 kreveta, tople obroke i tople napitke. Prvih nekoliko korisnika očekujemo već danas  – naglasio je Đukanović.

Kompletnu logističku podršku za prihvatilište – 25 kreveta sa dušecima i čistom posteljinom, tri obroka dnevno, tople napitke, garderobu i veš za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene obezbedila je Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici.

– Trudili smo se da u skladu sa mogućnostima i opredeljenim sredstvima korisnicima obezbedimo što je moguće bolji komfor. Planiramo, takođe, da u saradnji sa Domom zdravlja Subotica korisnicima Prihvatilišta obezbedimo i lekarske preglede, kao i dežurstvo profesionalaca i volontera u periodu od 8 do 15 časova – rekao je sekretar Crvenog krsta Subotica dr Siniša Trajković.

Centar za socijalni rad će, kao nosilac ove aktivnosti,  izvršiti usluge procene i planiranje zaštite i upućivanje u prihvatilište lica koja nemaju gde da borave u zimskom periodu, navela je direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac, i dodala da će za to vreme Centar za socijalni rad sačiniti opsežnu procenu dalje zaštite korisnika.

– Dok privremeno prihvatilište bude otvoreno, radnici Centra za socijalni rad svakodnevno će obilaziti korisnike tokom radnog vremena, a vikendom će ih obilaziti i utvrđivati njihove potrebe naš dežurni stručni radnik – rekla je Miroslava Bagavac.

Gabor Ric je, u ime „Karitasa“, rekao da „Karitas“ ustupa ovaj prostor za potrebe privremenog prihvatilišta najugroženijih građana Subotice i da će volonteri ove humanitarne organizacije dežurati u prihvatilištu tokom popodneva i noći.

 12300_2.jpg