Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Novogodišnji prijem za predstavnike državnih organa

28.12.2018.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford priredili su danas, u Velikoj većnici Gradske kuće, tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike državnih organa, privrednih društava, javnih i javno komunalnih preduzeća, verskih zajednica, ustanova i drugih organizacija. I 2018. godina, istakao je, tim povodom, gradonačelnik Laban, protekla je u znaku privlačenja domaćih i stranih investicija,  otvaranja novih radnih mesta i velike posvećenosti realizaciji nekih značajnih, nažalost davno započetih, ali još uvek nedovršenih projekata u našem gradu.

 12313_1.jpg

U novembru 2016. godine nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka, saobraćajnice duge oko 24 kilometra, podsetio je Bogdan Laban i naglasio da je sredinom decembra ove godine puštena u saobraćaj deonica ukupne dužine 12 kilometara, od kružne raskrsnice sa Somborskim putem do autoputa Horgoš–Novi Sad, i da je u izgradnju te saobraćajnice uloženo oko milijardu i 100 miliona dinara. 

Uz konstataciju da je zahvaljujući, pre svega, podršci i rešenosti Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se do kraja 2019. godine taj veoma važan projekat – započet pre nešto više od četvrt veka – konačno i realizuje, gradonačelnik je rekao da će se i naredne godine nastaviti radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice: deonice od Graničnog prelaza „Kelebija” do kružne raskrsnice sa Somborskim putem, u dužini oko 12 kilometara.

– Za realizaciju te investicije Vlada Srbije je u 2019. godini opredelila 1,4 milijarde dinara. Prema planu, javna nabavka za ove radove objaviće se krajem januara, s obzirom na to da je izrada tenderske dokumentacije u završnoj fazi. Očekuje se ugovaranje posla do kraja marta, što će omogućiti završetak svih radova u predviđenom roku, odnosno do kraja 2019. godine. Izgradnjom ’Ipsilon’ kraka iz centra grada će se izmestiti teški teretni saobraćaj, a Granični prelaz ’Kelebija’ i Privredna zona ’Mali Bajmok’ povezati sa Koridorom 10 – kazao je Bogdan Laban.

Govoreći o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta, rekao je da je sprovedena objedinjena javna nabavka za sedmu i VIII/1 fazu, da su  za  realizaciju te dve faze Ministarstvo kulture Republike Srbije, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i grad Subotica obezbedili sredstva u ukupnom iznosu od oko 572 miliona dinara i da je posle sprovedenog pregovaračkog postupka izabaran izvođač koji je uveden u posao 3. septembra 2018. godine.

Naveo je da je kada je reč o Paliću, kao turističkoj destinaciji sa veoma velikim potencijalom, počela realizacija projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, da je zaključen Sporazum o finansiranju između Nemačke razvojne banke „KfW“, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“ i da je ugovor o finansiranju potpisan na iznos donacije od 6,5 miliona evra.

 12313_2.jpg

– Sredinom decembra na Paliću smo položili kamen temeljac za izgradnju spa centra sa akva parkom. U realizaciju tog projekta, koji zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, ukupno će biti uloženo više od milijardu dinara. Na prostoru površine 4,4 hektara, kod Muškog štranda, planirano je da se na 28.500 kvadratnih metara spoljašnjeg prostora izgradi pet bazena, od kojih će najmanje jedan biti sa termalnom vodom, a da se u zatvorenom objektu, na površini od oko 3.000 kvadratnih metara izgradi pet bazena i deo sa spa sadržajima. Ceo koncept osmišljen je tako da će u ovom centru moći da uživaju sve generacije – istakao je Bogdan Laban.

U Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni „Mali Bajmok”, gde je trenutno radno angažovano više od 6.000 radnika, sredinom maja 2018. godine svečano otvorena fabrika „Plastik Kam ist“, prva investicija italijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Kaminada“ van granica te zemlje, kazao je gradonačelnik i naveo da je sa kompanijom „Bojsen“, koja se bavi proizvodnjom auspuha, pre nekoliko meseci potpisan Memorandum o razumevanju i da predstoji još jedan razgovor sa menadžmentom te poznate nemačke kompanije nakon koga se očekuje da će se moći preciznije reći o kakvoj se investiciji radi i kolika je njena ukupna vrednost.

Prioritet u našem radu, rekao je, bila je i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata, investiralo se i u izgradnju saobraćajne infrastrukture, a ulagalo se i u kulturu, zdravstvo, socijalnu zaštitu i poljoprivredu, razvoj vodovodne i kanalizacione mreže, kao i u izgradnju sportske infrastrukture.

– Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, i tokom 2019. godine biti jedno veliko gradilište. Zato i ovom prilikom želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – koji svakodnevno radi na poboljšanju uslova života svih građana Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima – na pomoći koju nam pruža u realizaciji projekata značajnih za naš grad. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Republike Srbije, i Pokrajinskoj vladi – podvukao je gradonačelnik Laban.

Tivadar Bunford je rekao da je za nama godina političke stabilnosti, izrazito bitne na svim nivoima u hijerarhiji političkih institucija u državi, i da normativnu, odnosno pravnu, osnovu za funkcionisanje naše zajednice, svih institucija i svih pravnih subjekata čiji je osnivač grad Subotica, stvara upravo Skupština grada Subotice.

12313_3.jpg 

- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo i ove godine kroz mehanizam redovnih zasedanja zakonito, blagovremeno, efikasno i racionalno odlučivali o svim predlozima iz našeg delokruga koji su na inicijativu ovlašćenih predlagača bili pred nama. Osim stvaranja normativnih uslova za funkcionisanje svih službi, institucija, svih komunalnih sistema mi smo dobar deo aktivnosti usmeravali i na stvaranje platforme za budućnost ovoga grada. Bili smo efikasni u svim svojim aktivnostima jer nismo gubili vreme, a osnov za to je upravo politička stabilnost na državnom i lokalnom nivou – naglasio je, između ostalog, Tivadar Bunford.