Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotička Sinagoga se otvara za javnost

18.01.2019.

– Subotička Sinagoga otvara se za javnost u nedelju, 20. januara 2019. godine, u 10 časova. Sinagoga će za posetioce biti otvorena od utorka do petka, od 10 do 18 časova, subotom i nedeljom od 10 do 14 časova, dok je ponedeljak neradni dan. Od utvrđenih termina za obilazak može se odstupiti, u skladu sa praznicima i manifestacijama predviđenim verskim kalendarom Jevrejske opštine Subotica i Pravilnikom o održavanju kulturnih manifestacija u Sinagogi – izjavio je predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ Tivadar Bunford, na pres-konferenciji održanoj u Medija-centru Gradske kuće.

 12333_1.jpg

Uz podsećanje da je Sinagoga u Subotici, kao druga najveća sinagoga u Evropi i biser mađarskog tipa secesije, do 2018. godine u potpunosti rekonstruisana i da su spoljašnje fasade obnovljene sredstvima grada Subotice, AP  Vojvodine, Republike Srbije, Svetskog fonda za zaštitu spomenika i Evropske unije, a enterijer i dvorište uređeni sredstvima koja je obezbedila Vlada Mađarske putem Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Bunford je rekao da su na taj način ispunjeni uslovi za njeno korišćenje u kulturne, verske i turističke svrhe.

– Ovaj predivni objekat, kao dom molitve subotičkih Jevreja i oličenje istorije i kulture jevrejske zajednice u našem gradu, znamenitost je sa potencijalom da služi kao dom i brojnim visokokvalitetnim kulturnim događajima koji će, pored toga što će zadovoljiti kulturne potrebe naših sugrađana i posetilaca iz zemlje i inostranstva, istovremeno biti dostojni Sinagogi kao duhovnom i sakralnom prostoru. U Sinagogi će se održavati manifestacije tradicionalne i klasične muzike, međunarodni i domaći kongresi, savetovanja od istaknutog značaja i druge velike kulturne manifestacije prema godišnjem planu Fondacije ’Subotička Sinagoga’ – istakao je Tivadar Bunford.

12333_2.jpg

Robert Sabadoš, član UO Fondacije „Subotička Sinagoga” podsetio je na četiri decenije dug put obnove subotičke Sinagoge i zahvalio se svima koji su doprineli da ona danas izgleda kao što je izgledala 1903. godine kada je sagrađena.

– Završni impuls je došao iz komšiluka kada je Vlada Mađarske opredelila novac za unutrašnjost i dvorište Sinagoge, a veliku ulogu u stvaranju dobre klime  i dobrih odnosa između vlada Srbije i Mađarske učinio je Ištvan Pastor. On je imao nemerljivu ulogu u obezbeđivanju sredstava za obnovu unutrašnjosti i uređenje dvorišta Sinagoge  – rekao je Sabadoš.

On je izrazio zadovoljstvo što je obnova Sinagoga napokon završena i što će biti mesto budućih vrhunskih kulturnih dešavanja u gradu.

Jevreji u Subotici obeležavaju četiri ili pet praznika u Sinagogi, napomenuo je Jošua Štajnfeld, član UO Fondacije „Subotička Sinagoga“ i dodao da im je želja da ljudi u sve većem broju u svoj plan i program obilaska Subotice uvrste i ovaj objekat.

– Očekujemo da ćemo uskoro imati audio i video prezentaciju Sinagoge koja će pomoći posetiocima da se bolje upoznaju sa njenom istorijom – kazao je Štajnfeld.

Jene Hajnal, član UO Fondacije, rekao je, između ostalog, da je Vlada Mađarske donela odluku da se kompletno rekonstruišu orgulje u Sinagogi koje su, kako je naveo, u lošem stanju. On je izrazio uverenje da će taj posao biti završen do kraja ove godine.

Za decu do deset godina ulaz u Sinagogu će biti besplatan, dok će studenti, đaci i penzioneri ulaz plaćati 150 dinara. Isto toliko će koštati i grupna karta dok će pojedinačna iznositi 250 dinara.

Predstavnici Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ pozvali su sve sugrađane i goste iz zemlje i inostranstva da posete Sinagogu i uživaju u njenim čarima, uz molbu da to čine u odeći prikladnoj ovom objektu uz poštovanje pravila jevrejske vere.