Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela „Svetosavska nedelja“

21.01.2019.

U Zadužbini Dušana Radića večeras je otvorena tradicionalna, dvadeset i sedma po redu kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja” posvećena Svetom Savi, utemeljivaču srpske države, srpske pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu. Organizator sedmodnevne manifestacije je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

12337_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsetio je, obraćajući se prisutnima, da je Sveti Sava radio na organizaciji crkve; pomagao sirotinji, poštovao monahe; podizao mnoge crkve, manastire i škole, a srpskom narodu, na čijem je crkvenom i kulturnom prosvećivanju takođe radio, govorio o hrišćanskom moralu, ljubavi i milosrđu. Za upravljanje crkvom, naveo je, doneo je Zakonopravilo ili Nomokanon i time još više učvrstio svest Srba o samosvojnosti, potvrdivši njihov duboki smisao za pravdu.

– Delo Save Nemanjića je preveliko da bismo mogli o tome da govorimo u nekoliko rečenica, ali ovo je, svakako, prilika da podvučemo da je veoma važno da ostanemo na putu Svetog Save koji je bio satkan od ljubavi, moralne čistote, hrabrosti i dostojanstva. Sveti Sava je, uostalom, na ličnom primeru pokazao da svaki uspešan put mora da bude utemeljen na sistemu moralnih načela – istakao je Bogdan Laban.

12337_2.jpg

Uz izražavanje zahvalnosti Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ što već skoro tri decenije neguje ovu manifestaciju i pažljivo priprema njen program, gradonačelnik Laban je rekao da veruje da će je SKC „Sveti Sava“ i u narednim godinama uspešno organizovati i da će ona i ubuduće promovisati duhovnost, kulturu, obrazovanje i druge brojne sadržaje koji oplemenjuju srpsko biće.   

„Svetosavsku nedelju“ je prigodnom besedom svečano otvorio arhijerejski namesnik subotički, Miodrag Šipka.

12337_3.jpg

– Prenosim vam najtoplije blagoslove i pozdrave Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog gospodina Irineja koji zbog brojnih obaveza večeras nije u mogućnosti da bude ovde sa nama. Ove godine posebni akcenat u 'Svetosavskoj nedelji', osim u manifestacijama, biće na velikom jubileju koji naša sveta crkva slavi, a to je 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Verujem da je Srpska pravoslavna crkva svoju autokefalnost dobila upravo zahvaljujući trudu, ljubavi i žrtvi Svetoga Save koji je bio i njen prvi arhiepiskop. Nadam se i Bogu se molim da ćemo, svi zajedno, imati snage, mogućnosti i znanja da ovaj veliki jubilej obeležimo na zaista dostojan način – naglasio je protonamesnik Miodrag Šipka.

Večeras je otvorena i izložba „Vrtlozi“, Zvonka Pavličića, a izložbu je, u ime autora predstavio Mile Tasić. Program će biti nastavljen u utorak predstavljanjem knjige „Sto mojih portreta“ Matije Bećkovića, dok će u sredu biti predstavljeno delo Time Dimitrijevića „Krvava okupacija Bačke“.

U četvrtak će biti održano veče etno muzike na kome će učestvovati Bojana Nikolić, dok će u petak biti održana duhovna tribina. U subotu je Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i mešoviti hor SKC „Sveti Sava“.

Program se završava u nedelju, 27. januara, Svetosavskim balom u restoranu „Spartak“ na kome će nastupiti Slobodanka Stojiljković i Čeda Marković u pratnji Orkestra RTS-a.

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića.

 12337_4.jpg