Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uručeni ugovori o dodeli 37 paketa građevinskog materijala

23.01.2019.

U Velikoj većnici Gradske kuće svečano su uručeni ugovori o dodeli 37 paketa građevinskog materijala izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji našeg grada. Paketi građevinskog materijala, vrednosti 9.000 evra, finansirani su donatorskim sredstvima iz potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa (RSP). Glavni donator RSP je Evropska unija. 

 12358_1.jpg

Svečanu ceremoniju otvorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući da  je grad Subotica u proteklim decenijama propustio brojne prilike za trajno stambeno zbrinjavanje izbegličke populacije, koja je u tragičnim događajima devedesetih godina prošlog veka ostala bez svojih domova, a nažalost, veoma često i bez svojih najmilijih – rekao je Bogdan Laban.

- Dolaskom novih struktura vlasti pre nekoliko godina i afirmacijom novog načina rada i pristupa ovom problemu, počeli smo, koliko je to moguće, da ispravljamo tu nepravdu prema ovom delu naših građana, pa smo se sa našim partnerima i donatorima aktivno uključili u procese i projekte koji se tiču trajnog stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih u Subotici.

Početkom februara 2018. godine, podsetio je, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji , predstavnicima 30 izbegličkih porodica  iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do tada nisu bile trajno zbrinute, uručeni su ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

12358_6.jpg

- Broj izbeglih i prognanih svakako nije mali u Povereništvu za izbeglice i migracije grada Subotice registrovano je 13.600 izbeglih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije. Mnogi od njih su upravo Suboticu izabrali za svoj novi kraj, tražeći od tada načine za izgradnju  novog doma kao i načine za što bržu integraciju u novu sredinu – naglasio je gradonačelnik Laban.

Vrednost ovog projekta je 270.000 evra, naveo je gradonačelnik i dodao da je projekat realizovan u saradnji sa partnerima iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jedinice za upravljanje projektima, UNHCR-om, OEBS-om, a sve u skladu sa rokovima i Pravilnikom koji su unapred definisani Ugovorima.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kazao je da mu je drago što je i u Subotici došlo do promene stava prema izbeglicama, jer kako je rekao godinama nije postojao interes da im se pomogne na bilo koji način.

12358_2.jpg

- Radi se o ozbiljnoj pomoći u građevinskom materijalu vrednom oko 9.000 evra. Pronađen je i prostor za izgradnju 44 stana, a u toku je kupovina još 26 seoskih kuća. Uspevamo da održimo tempo od osam stambenih rešenja dnevno, što  nas čini najvećim socijalnim graditeljima u zemlji – podvukao je Cucić.

On je rekao da bi kroz Regionalni stambeni program i sopstvena ulaganja do 2022. godine trebalo stambeno da se reši oko 6.300 porodica.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, čestitao je korisnicima, ljudima na terenu i svim stručnim službama koje su uradile veliki posao.

12358_3.jpg 

Prema njegovim rečima ubuduće će i korisnici koji su u ranijem periodu dobili kuće moći da konkurišu za građevinski materijal, jer se radilo o trošnim kućama kojima treba sanacija.

- Od 1. februara objavićemo dva nova javna poziva za  donacije u vidu građevinskog materijala za porodice koje nisu dobile ovu vrstu pomoći, a postoji potreba za tim, kao i jedan novi program, a to je ekonomsko osnaživanje žena iz izbegličkih porodica-najavio je Duško Ćutilo.

Predstavnica UNHCR-a, Jadranka Marić zahvalila se korisnicima na strpljenju u ime UNHCR-a i OEBS-a koji prate sprovođenje ovog programa i poželela im da uskoro imaju lepše domove.

12358_4.jpg 

- Isporuka materijala će biti uskoro tako da vas očekuje period rada, gradnje, ugradnje i nadam se da  ćemo po završetku svi biti jednako zadovoljni. Najviše vi – rekla je Jadranka Marić.

Nakon obraćanja, Bogdan Laban, Vladimir Cucić, Duško Ćutilo i Jadranka Marić korisnicima su uručili ugovore.

12358_5.jpg 

 

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop