Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena školska slava Sveti Sava

26.01.2019.

Školska slava Savindan, koja se 27. januara proslavlja u čast Svetog Save - utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obeležena je danas u školama širom Subotice svečanim priredbama i ceremonijom lomljenja slavskog kolača.

 12368_1.jpg

Školska slava Sveti Sava svečano je obeležena u Osnovnoj školi „Đuro Salaj“. Kum slave je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, a slavski kolač osveštao je otac Dragan Stokin. Svečanosti su prisustvovali i Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, koja je bila prošlogodišnja kuma slave, i narodni poslanik Milimir Vujadinović. Nataša Aleksić prisustvovala je i obeležavanju Savindana u OŠ „Sveti Sava“ i OiSŠ „Žarko Zrenjanin“.

Kulturno-umetničkim programom, u kojem je učestvovao i dečji hor „Iskončići", Savindan je obeležen i u OŠ „Kizur Ištvan“. Ove godine kum je Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, prisustvovala je svečanostima u osnovnim školama, „Jovan Mikić“, „Ivan Goran Kovačić“ i „Matko Vuković“, u kojoj su otvoreni četvrti „Dečji svetosavski dani“.

Školska slava Sveti Sava u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“ obeležena je dostojanstveno, uz prigodan program koji su s velikom ljubavlju pripremili nastavnici i učenici ove škole. Lomljenje slavskog kolača i osveštanje slavskog žita obavio je arhijerejski namesnik subotički, Miodrag Šipka, koji je prisutne pozdravio besedom o Svetom Savi. Kum slave je Milanka Kostić, direktor Fondacije „Danilo Kiš“.

Savindan je svečano obeležen i u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, u kojoj je, nakon lomljenja slavskog kolača i blagosiljanja koljiva, koje je obavio otac Ilija, takođe izveden prigodan program koji su priredili učenici i nastavnici te škole. Prisutnima se obratila direktor škole Branka Bešlić. Kum slave je roditelj Nened Mirkov, a kumstvo će sledeće godine preuzeti Jasmina Stevanović.

Školska slava Sveti Sava svečano je obeležena i u OŠ „Matko Vuković“ u kojoj su, pod sloganom „Srce vaše neka čuva reči moje“ počeli četvrti „Dečji svetosavski dani“. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju otvorio je direktor „Park Palića“ Nebojša Daraboš, ovogodišnji kum školske slave koji je kumstvo preuzeo od Jasmine Stevanović.

Svaki put kada se okupimo na Dan Svetog Save mi se prisećamo čoveka, sveca, koji nam je pokazao i svojim životom i svojim delima kako treba raditi. Time je obavezao sve nas koji živimo toliko vekova iza njega da učinimo sve što je u našoj moći da svet u kome će naša deca živeti bude mnogo bolji i kvalitetniji – istakao je, između ostalog, Nebojša Daraboš.

Prisutnima se obratila i direktor OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović. Lomljenje slavskog kolača i osveštanje slavskog žita obavio je arhijerejski namesnik subotički, Miodrag Šipka.

„Dečji svetosavski dani“ počeli su priredbom učenika OŠ „Matko Vuković“, koji su podsetili na osam vekova autokefalnosti srpske crkve, a muzičko- scenskim izvedbama podsetili na iskonske ljudske vrline i Božje zakone. Manifestacija će trajati do 1. februara.

Zamenik sekretara u Sekretarijatu za društvene delatnosti, Magda Fehervari, prisustvovala je obeležavanju školske slave Sveti Sava u Hemijsko-tehnološkoj školi i u OŠ „Sečenji Ištvan“.

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle poluvekovne zabrane, devedesetih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

 12368_2.jpg