Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban posetio subotičke četvorke

31.01.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović posetili su danas Miru (29) i Mladena Krstića (39) koji su 13. novembra 2018. godine postali roditelji Melanije, Dimitrija, Božidara i Zaharija, prvih četvorki rođenih u Srbiji posle sedam godina. Bebe su na svet došle carskim rezom, u Beogradu, u GAK „Narodni front“, a posle skoro dva i po meseca boravka na Odeljenju neonatologije te ginekološko-akušerske klinike ovih dana su stigle u Suboticu i svoj dom. Gradonačelnik je u ime grada Subotice i u svoje ime porodici Krstić čestitao prinove, poželeo im puno zdravlja i sreće u životu i uručio poklone: 70 paketa pelena, isto toliko paketa vlažnih maramica i 50 kutija dohrane neophodne za ishranu beba.

 12374_1.jpg

Uz konstataciju da su pokloni u vidu dohrane i pelena za bebe bili njihova želja, jer im je to, kako su u kontaktu sa nadležnim gradskim službama naveli, u ovom trenutku najpotrebnije, gradonačelnik je u srdačnom razgovoru sa srećnim roditeljima rekao da se subotička lokalna samouprava bori da Subotica bude grad dece, grad mladih.

– Na nivou države izdvajaju se značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete. Pokrajina uvodi niz novih mera za podsticanje nataliteta, ali i subotička lokalna samouprava i te kako vodi računa, prati i unapređuje mere populacione politike koje imaju za cilj da se – kroz različite usluge, ali i razvoj odgovarajuće infrastrukture – roditelji ohrabre za proširenje porodice i podstaknu da ostanu i podižu decu u našem gradu – istakao je Bogdan Laban.

On je podsetio da grad Subotica za podršku rađanju i roditeljstvu, odnosno za pokušaj vantelesne oplodnje, izdvaja oko milion dinara, i da se izdvaja i za roditeljski dodatak za prvo rođeno dete u iznosu od 10.000 dinara.

– Takođe, opredeljujemo sredstva za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama u iznosu od 15.000 dinara i u tu svrhu planirano je za ovu godinu blizu 30 miliona dinara. Grad finansira i troškove boravka  u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete. Na ovaj način želimo da podstaknemo buduće roditelje da se opredele za ovaj plemeniti poziv – rekao je gradonačelnik Laban.

U ovom savremenom svetu i brzom tempu života, dodao je, teško je potpuno se posvetiti detetu, a vi nemate jedno, već petoro dece.

– To je velika odgovornost i zahteva puno neprospavanih noći i mnogo odricanja. Moja vrata su za vas uvek otvorena i tu smo da vam pomognemo sve što možemo – naglasio je Bogdan Laban.

Majka Mira je izjavila da je tek pola sata nakon porođaja shvatila da je rodila četvorke, da je bila jako srećna, ali da je na momente osećala i strah, s obzirom na to da je trudnoća bila rizična.

- Sve se, srećom. dobro završilo. Bebe su zdrave i nestašne, posebno Dimitrije i Melanija. Uz puno ljubavi i pomoć baka mislim da ćemo se snaći. Neka su nam oni samo živi zdravi – rekla je radosna majkа.

Zahvaljujući se gradonačelniku i njegovim saradnicima na poseti, Mladen Krstić je kazao da su, uprkos velikim obavezama, ovo za njega i njegovu porodicu najsrećniji trenuci u životu.

– Bebama je za presvlačenje dnevno potrebno najmanje po pet pelena, što znači da za jedan dan upotrebimo više od 20 pelena. Dnevno koristimo po jednu kutiju dohrane od 400 grama, koju nije lako nabaviti jer je reč o proizvodu određene marke za prevremeno rođene bebe. U ovom momentu najpotrebniji su nam pelene i dohrana – kazao je tata Mladen.

Saznavši za posetu gradonačelnika ovoj sada mnogočlanoj familiji, ZU Apoteka Lili drogerije priključila se pomoći porodici donacijom u vidu kozmetike za negu beba i za osmogodišnjeg sina Vasilija, koji se najviše obradovao svojoj sestri i braći, a knjižara Fora 4 darovala je Vasilija školskom opremom i priborom. Poslovni inkubator Subotica poklonio je vaučer u vrednosti od 20.000 dinara koji porodica Krstić može da iskoristi u „Trgoprometu“.

Inače, Melanija, Dimitrije, Božidar i Zaharije prve su četvorke rođene u Srbiji posle sedam godina. Pre njih rođene su četvorke u porodici Mihajlović u Surčinu. Dunja, Maša, Maja i Dušan Mihajlović prošle godine pošli su u prvi razred osnovne škole.

12374_2.jpg