Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Austrije posetio Suboticu

05.02.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas u posetu ambasadora Austrije u Republici Srbiji Nikolausa Luterotija sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, robnoj razmeni ovog regiona sa Austrijom, privrednim, infrastrukturnim, turističkim i kulturnim potencijalima našeg grada i intenziviranju saradnje između grada Subotice i ambasade Austrije.

 12385_1.jpg

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru Luterotiju, gradonačelnik Laban je izrazio zahvalnost Vladi Austrije na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja. Istakao je da veruje da će Njegova ekselencija svojim zalaganjem doprineti daljem unapređenju sveukupnih odnosa između dve države.

On je ambasadoru Austrije predstavio privredne, infrastrukturne, kulturno-istorijske i turističke potencijale Subotice i Palića, projekte koje grad Subotica realizuje i planove razvoja našeg grada.

Naglasio je da je Austrija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srbije, da je značajan partner i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i da je ta zemlja, kada je reč i o izvozu, i o uvozu sa ovog područja, prošle godine bila na trećem mestu, iza Nemačke i Mađarske.

Gradonačelnik Laban je naveo da je na području RPK Severnobačkog upravnog okruga  – koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmena sa Austrijom u periodu januar-novembar 2018. godine iznosila 170,8 miliona dolara, da je to 10,7 odsto od ukupne robne razmene na nivou ove privredne komore i da je, u odnosu na isti period 2017. godine, ona veća za 13 odsto.

Ambasador Luteroti je zahvalio na dobrodošlici i podvukao da Srbija treba da bude deo Evropske unije i da na putu ka ostvarenju tog cilja može da računa na podršku i pomoć Beča.

Luteroti je rekao da je za Austriju Srbija važan i pouzdan partner i da su austrijske kompanije zainteresovane da investiraju i u Suboticu. Uz konstataciju da je povoljan geografski položaj Subotice izuzetno bitan za privlačenje investicija, istakao je da će ambasada Austrije u Beogradu pružiti podršku subotičkoj lokalnoj samoupravi u dovođenju novih investitora iz Austrije. On je predložio da se, u okviru kulturne saradnje, i Subotica svrsta među deset opština i gradova u kojima će se prikazivati kratkometražni austrijski filmovi.

Sagovornici su se složili u oceni da prostora za saradnju ima u gotovo svim oblastima i da ona može da se proširi, posebno u privredi, kulturi, turizmu i obrazovanju.  

Susretu gradonačelnika Bogdana Labana i ambasadora Nikolausa Luterotija, održanom u Zelenoj sali Gradske kuće, prisustvovali su trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Erika Teoman Brener, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Luteroti je, u okviru prve posete Subotici,  u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ obišao kompaniju „Simens“.