Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Lokalna samouprava spona obrazovanja i privrede

13.02.2019.

– Dualno obrazovanje nije nikakav poseban, novi model obrazovanja. To je spajanje privrede i sistema obrazovanja na pravi način. To znači da mladima, u cilju objedinjavanja procesa sticanja teorijskih znanja i praktičnih veština, omogućujemo da uče na dva mesta: da teorijska znanja, koja su jako važna, i opšte obrazovanje stiču u obrazovnim institucijama, a da kroz praksu u kompanijama steknu one veštine koje ne mogu da steknu u školama i na fakultetima – izjavila je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, na promociji nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Subotici.

 12420_1.jpg

Uz konstataciju da današnji događaj pokazuje kuda ide dualno i preduzetničko obrazovanje u Republici Srbiji, ona je podvukla da lokalna samouprava ima važnu ulogu kada je reč o dualnom i preduzetničkom modelu obrazovanja, jer, kako je navela, ona predstavlja sponu sa privredom.

– Kompanije koje posluju u Subotici i u ovom regionu su društveno odgovorne, otvorile su svoja vrata mladima i omogućile im da steknu znanja koja prate savremeni tehnološki razvoj. Pored 33 aktuelna profila koje smo već uveli, naši mladi će od ove godine imati čak i novih devet profila – rekla je Gabrijela Grujić.

Prema njenim rečima, uskoro je u javnoj raspravi Zakon o visokim dualnim studijama, zato što, kako je navela, naš nacionalni model govori o tome da je jako važno da tu stručnost i taj kvalitet znanja omogućimo svim mladima koji se školuju u Republici Srbiji, bilo u srednjem stručnom obrazovanju, bilo u visokom obrazovanju.

 12420_3.jpg

– Taj zakon će se odnositi samo na fakultete koji žele da imaju praksu, koji procenjuju da je jako važno da mladi ljudi ulaze u kompanije i naravno da rešimo taj problem, da im pomognemo, da se njihovo znanje i veštine stečene u kompanijama zaista i vrednuje kroz fond sati koji donosimo kroz naš zakon i da im se to njihovo znanje vrednuje kao njihovo početno radno iskustvo – kazala je Gabrijela Grujić i dodala da su ključne teme novi Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, pravilnici iz te oblasti, učeničke kompanije i razvoj preduzetničkih kompetencija.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, istakao da je subotička lokalna samouprava svesna značaja dualnog obrazovanja, da je na vreme prepoznala  prednosti koje ono nudi i potrebu da, u tom smislu, pruži punu podršku obrazovnim institucijama. U skladu sa tim, istakao je, plan upisa u srednje škole i ove godine u potpunosti odgovara iskazanim potrebama privrede.

Podsetio je da se od školske 2016/2017. godine, od kada je u Republici Srbiji počelo da se sprovodi dualno obrazovanje, započelo sa realizacijom ovog modela obrazovanja u subotičkim srednjim školama: Ekonomskoj školi „Bosa Milićević“, Politehničkoj školi, Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i Hemijsko-tehnološkoj školi. 

– Subotica je, dakle, jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji. Takođe, grad Subotica u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuliše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji  pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Škole obezbeđuju učenicima osiguranje na radu, a grad Subotica plaća prevoz na praksu – rekao je gradonačelnik Laban.

 12420_2.jpg

On je naveo da se ne radi samo o novčanim sredstvima – već i u  prepoznavanju deficitarnih zanimanja i davanja na njihovom značaju – da cilj uvođenja dualnog obrazovanja nije da obrazujemo učenike za rad u inostranstvu nego da pospešimo konkurentnost na tržištu rada i omogućimo im da ostanu ovde, da je suštinski bitno da se u društvu promeni stav prema zanatskim zanimanjima i da ih kao zajednica prepoznamo kao uvažena, dostojanstvena zanimanja kojima se vredi baviti.

Najavljujući da kompanija „Bojsen" u narednih pet godina planira da uloži 65 miliona evra u svoj proizvodni pogon u Privrednoj zoni „Mali Bajmok" i zaposli oko 500 radnika, Bogdan Laban je naglasio da privreda u našem gradu ide uzlaznom putanjom i da je broj zaposlenih u Slobodnoj i Privrednoj zoni u stalnom porastu.

– Imamo  kapacitete za razvoj dualnog obrazovanja koje nudi višestruku korist  i kompanijama koje imaju potrebe za određenim kadrovima, i mladim ljudima koji nakon svog školovanja imaju konkretniju perspektivu i bržu mogućnost zaposlenja u struci, i lokalnoj samoupravi jer se obrazuju kadrovi koji su nam potrebni – zaključio je gradonačelnik Laban.

O nacionalnom modelu dualnog i preduzetničkog obrazovanja govorio je i zamenik pokrajinskog sekretara Milan Kovačević.

Na skupu u Velikoj većnici Gradske kuće, koji je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljeni su i pravilnici predviđeni Zakonom o dualnom obrazovanju, a bilo je reči i o karijernom vođenju i savetovanju u dualnom obrazovanju.

 12420_4.jpg