Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Predstavljen Rečnik bačkih Bunjevaca

22.02.2019.

Svečanom sednicom u Plavoj sali Gradske kuće, Nacionalni savеt bunjevačke nacionalne manjine proslavio je drugi u nizu nacionalnih praznika Bunjevaca „Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine – 23. februar“.

 12432_1.jpg

Svečana sednica počela je podnošenjеm izveštaja o radu BNS-a za poslednjih godinu dana. Druga tačka bila je rezervisana za dodelu priznanja koja su pre nekoliko godina ustanovljena od strane Saveta, a dodeljuju se za poseban doprinos u nekoliko oblasti. Treću tačku Dnevnog reda, ali i nacionalni praznik, obeležilo je predstavljanje Rečnika bačkih Bunjevaca (Ričnika bački Bunjevaca) u izdanju Matice srpske, kao i Gramatičkog i pravopisnog priručnika bunjevačkog jezika, čiji je izdavač Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

Predsednica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je, tim povodom, da je prošle godine, posle izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, oformljen četvrti saziv Saveta, da je prošle godine izašao i novi Zakon o nacionalnim savetima i nacionalnim manjinama, a da je 2018. ispraćena objavom u Prosvetnom glasniku da je izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture preimenovan u bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture.

– Odobreni su i Planovi i programi za izučavanje izbornog predmeta u srednjim školama, a iz štampe je izašao i Rečnik bačkih Bunjevaca koji smo dugo čekali. Nema situacije, reči i stvari u bunjevačkom jeziku koje se ne nalaze u njemu. Takođe, završili smo Gramatički i pravopisni priručnik za bunjevački jezik koji zahteva još mnogo rada, poput onog na Rečniku, ali će, zasad, on biti dovoljan za predavače i novinare koji se služe bunjevačkim jezikom, kao osnova za dalji rad i određeni standard bunjevačkog jezika. U narednom periodu očekuje nas posao oko izbornog predmeta za srednje škole. Logično bi bilo, s obzirom na to da imamo izborni predmet za buduće predavače na Pedagoškom fakultetu, etno-kulturna istorija Bunjevaca, da u narednom periodu imamo i lektorat za bunjevački i na univerzitetskom nivou – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić.

Prisutne je, u ime lokalne samouprave i gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, pozdravila i praznik čestitala Miroslava Babić, član Gradskog vеća zadužena za oblast kulture, a čestitkama su se pridružile predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice.  

– Nacionalna šarolikost Subotice je deo njene istorije, kao i Bunjevci koji su ostavili i ostavljaju svoj trag u stvaralaštvu. Najveći broj nacionalnih saveta svoja sedišta imaju upravo u našem gradu, bunjevački, hrvatski i mađarski, a tu su i predstavništva nacionalnih saveta Jevreja i Nemaca. Lokalna samouprava će i u narednom period biti podrška manjinama u oblasti kulture, prosvete, informisanja i očuvanje tradicije – naglasila je Miroslava Babić.

Posebna priznanja od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dobili su:

Zvonko Bogdan  - Priznanje „Ivan Antunović“ (za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca);
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice – Priznanje „Mijo Mandić” (za poseban doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca);
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Priznanje „Mijo Mandić” (za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca);
Martin Hencelman – Priznanje „Ambrozije Šarčević” (za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada o Bunjevcima);
Marija Bojanin (posthumno) – Priznanje „Ambrozije Šarčević” (za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada o Bunjevcima);
Nevenka Bašić Palković – Priznanje „Mara Đorđević Malagurski” (za poseban doprinos u oblasti kulture Bunjevaca);
Nataša Stantić – Priznanje „Kalor Milodanović” (za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku);
Siniša Tikvicki – Priznanje „Kalor Milodanović” (za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku).