Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 21. sednica Skupštine grada Subotice

26.02.2019.

Na 21. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneta je Odluka o  izmenama i dopunama Statuta grada Subotice, Odluka o izradi Plana generalne regulacije II za zonu „Mali Bajmok“ i delove zona „Novo selo“, „Gat“ i „Ker“ i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za uređenje kompleksa stadiona FK „Spartak“ i njegovog okruženja, a donet je i Zaključak o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ kompaniji „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica. Među pedeset i jednom tačkom dnevnog reda, koliko ih je ukupno usvojeno, doneta je i Odluka o naknadama za korišćenje javnih površina, Odluka o naknadama za korišćenje opštinskih puteva i ulica, Odluka o oglašavanju na teritoriji grada Subotice i Odluka o izmeni Odluke o raspoređivanju budžetskih sredstava grada Subotice nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 12439_1.jpg

Odbornici su većinom glasova (49 „za“, jedan „protiv“, bez „uzdržanih“) doneli Zaključak o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ kompaniji „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica.

Memorandumom o razumevanju između grada Subotice i kompanije „Friedrich-Boysen Gmbh&Co KG“ (potpisan 4. juna 2018. godine) definisano je da investitor namerava da realizuje grinfild projekat ukupne vrednosti 65 miliona evra koji podrazumeva izgradnju proizvodnog pogona površine od oko 35.000 kvadratnih metara i da tokom perioda implementacije projekta zaposli 507 radnika na neodređeno vreme, u roku od pet godina od dana ishodovanja upotrebne dozvole za navedeni objekat.

Po potpisivanju Memoranduma o razumevanju, investitor je definisao da će realizacija investicije u Subotici biti sprovedena od strane njihovog novoosnovanog zavisnog privrednog društva „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica.

Grad Subotica je na osnovu informacija dobijenih od investitora odredio parcelu površine 101.394 kvadratnih metara u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, na lokaciji koja je obuhvaćena područjem Slobodne zone Subotica i koja je namenjena investitoru bez naknade, za realizaciju investicije.

Gradonačelnik Bogdan Laban je, obraćajući se odbornicima, istakao da je dovođenje nemačke kompanije „Boysen“ veoma bitno za naš grad, da će ta kompanija, koja je svoje fabrike izgradila širom sveta, u Subotici izgraditi proizvodni pogon površine 35 hiljada kvadratnih metara, zaposliti 507 radnika i uložiti 65 miliona evra, što je, kako je rekao, najveća strana investicija u Subotici.

 12439_2.jpg

– Siguran sam da je ovo pravi put i da svi treba da se radujemo otvaranju novih radnih mesta. Svakog dana razgovaramo sa potencijalnim investitorima. Naša obaveza je da se ponašamo odgovorno i da privlačenjem investicija omogućimo napredak naše zajednice – naglasio je gradonačelnik Laban.

Na današnjoj sednici odbornici su, između ostalog, dali saglasnost na programe poslovanja: JKP „Čistoća i zelenilo“, JKP „Dimničar“, JP „Palić-Ludaš“,  Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, JKP „Parking“, JKP „Pogrebno“, Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“, JKP „Stadion“, JP „Subotica-trans”, JKP „Suboticagas“, JKP „Subotičke pijace“, JKP „Subotička toplana“, Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje i JKP „Vodovod i kanalizacija“, za 2019. godinu.

Doneti su, takođe, i Odluka o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu za grad Suboticu, Rešenje o  imenovanju članova Saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, Rešenje o imenovanju direktora Javnog komunalnog preduzeća za obavljanje dimničarskih usluga „Dimničar“, Rešenje o imenovanju direktora ustanove Dečje pozorište Subotica – Szabadkai Gyermekszínház – Dječje kazalište Subotica, Rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Apoteke Subotica i Rešenje o imenovanju  predsednika, zamenika predsednika i članova Komisije za dodelu zvanja i priznanja.

Materijal sa 21. sednice Skupštine grada Subotice - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/sr.