Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dodatne saobraćajne trake za leva skretanja povećavaju bezbednost i protočnost saobraćaja

05.03.2019.

Projektno rešenje vezano za rekonstrukciju dela ulice Maksima Gorkog podrazumeva proširenje kolovoza u zonama raskrsnica sa ulicama Braće Radić i Štrosmajerovom, tako da se dodaje dodatna saobraćajna traka za leva skretanja iz ulice Maksima Gorkog. Pored toga, u ovom delu ulice biće postavljena nova svetlosna i saobraćajna signalizacija, kao i sistem video-nadzora koji će sa video-nadzorom na raskrsnici kod hotela „Patrija“ predstavljati jedinstven sistem povezan sa Policijskom upravom u Subotici, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

12447_1.jpg

Uz podsećanje da se raskrsnice ulice Maksima Gorkog sa ulicama Matije Gupca, Štrosmajerovom i Braće Radić nalaze u centralnom delu našeg grada, gde je veliko učešće saobraćaja sa izraženim tokovima svih vidova saobraćaja, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević je rekao da će se realizacijom ovog projekta i izgradnjom dodatnih saobraćajnih traka za leva skretanja povećati saobraćajni kapacitet samih raskrsnica.

– Očekivani efekti nakon realizacije ovog projekta su povećanje bezbednosti i protočnosti saobraćaja, jasnije odvijanje saobraćaja po saobraćajnim trakama i smanjenje brzine i konfliktnosti prilikom levih skretanja iz ulice Maksima Gorkog. U neposrednoj blizini ovih raskrsnica nalazi se i Osnovna škola ’Ivan Goran Kovačić’, što predstavlja poseban razlog za povećanje bezbednosti saobraćaja na tom delu ulice Maksima Gorkog – naglasio je Predrag Radivojević.

Izvršni direktor za saobraćaj u JP „Subotica-trans“ i dugogodišnji sudski veštak u oblasti saobraćaja Milan Vasović naveo je da se najveći broj vozila pojavljuje upravo u delu ulice Maksima Gorkog u kome će rekonstruisati i dograditi kolovoz.

– Jedno nedavno brojanje pokazalo je da u 24 časa na tom delu puta prođe čak 400 autobusa. Pored toga, ulicom Braće Radića odvija se saobraćaj ka velikom gradskom naselju 'Prozivka'.  Dodatne saobraćajne trake za leva skretanja će omogućiti da se smanji vremenski sled vozila i saobraćaj odvija bezbednije i brže – istakao je Milan Vasović.

Realizacija ovog projekta planirana je tokom leta, a radovi bi trebalo da budu završeni do jeseni.

Bespovratna sredstva u iznosu nešto većem od 73 miliona dinara za realizaciju projekta „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video-nadzora (I faza)“ obezbeđena su putem javnog konkursa Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture .

Pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće prisustvovali su i sekretar Sekretarijata za investicije i razvoj Vesna Zrnić, koordinator projekta Božidarka Golubović i inženjer Milan Marjanov (Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje).

 12447_2.jpg