Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mobilni timovi za inkluziju Roma dobili 30 automobila i računara

11.03.2019.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić svečano su uručili ključeve 30 automobila i laptop računare predstavnicima gradova i opština koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma.

 12458_1.jpg

Automobile, marke „fijat tipo“, i 30 računara donirala je EU u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji realizuje SKGO, a glavni korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Uz isticanje da građani romske populacije zaslužuju više pažnje i posvećenosti i da oni moraju da imaju jednake mogućnosti kao svi građani Srbije, ministar Đorđević je poručio da su Romi ravnopravni građani Srbije i da će Vlada Srbije sve učiniti, u okviru svoje nadležnosti, da se oni tako uvek i osećaju.

– Srbija je zemlja u kojoj živi mnogo nacija i Vlada Srbije podjednako brine o svima, pružajući im jednaka prava i uslove života i rada. Ponosni smo na činjenicu da predstavljamo pravi primer međusobnog funkcionisanja naroda, koji mogu da slede i druge zemlje. Želimo da Romi znaju da država čini sve da im pomogne kako bi i oni mogli, svojim angažovanjem i voljom da budu deo Srbije i ravnopravno učestvuju u njenom razvoju – rekao je Đorđević.

Sem Fabrici je kazao da će dodela automobila i računara mobilnim timovima koji se bave inkluzijom Roma omogućiti bolje i lakše ostvarivanje usluga namenjenih romskoj zajednici.

– Te usluge odnose se na socijalnu zaštitu, zdravstvo, zapošljavanje i druge oblasti. A vozila će predstavnicima lokalnih samouprava pružiti priliku da posete i one pripadnike romske zajednice koji žive u veoma udaljenim mestima – kazao je Fabrici.

Zoran Lakićević je naglasio da je formiranjem mobilnih timova postignuto racionalnije korišćenje lokalnih institucionalnih resursa, da je koordinisan pristup u pružanju usluga i da su usluge korisnicima postale brže i veće.

Đorđe Staničić je ocenio da u osnaživanju sveukupnog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama u Srbiji veoma važnu ulogu imaju mobilni timovi koji se time bave.

– Na ovaj način ostvarujemo i povezivanje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, koja je doneta na nacionalnom nivou sa lokalnim akcionim planovima za inkluziju Roma – objasnio je Staničić.

 12458_2.jpg

Ceremonija primopredaje vozila organizovana je danas, na platou ispred glavnog ulaza Palate Srbije, u Beogradu. U ime subotičke lokalne samouprave automobil i laptop računar preuzeo je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.