Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljene studije razvoja 50 potencijalnih banjskih lokaliteta na području AP Vojvodine

15.03.2019.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom Beogradskog univerziteta i stručnim autorskim timom sa Arhitektonskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu predstavio je, u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, studije o razvoju balneološkog potencijala Vojvodine. Nakon dvogodišnjeg rada definisano je i prepoznato pedeset najperspektivnijih lokacija na teritoriji pokrajine koje bi trebalo da omoguće da se u turističke, rekreativne i zdravstvene svrhe u funkciju stave ove lokacije.

12472_1.jpg

Studije je izradio Sekretarijat u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, i one predstavljaju sveobuhvatnu analizu potencijala prirodnog lekovitog faktora, koja pored podzemnih voda uključuje i lekovita blata, gas i klimu. Sam predmet i obim istraživanja uključivao je multidisciplinarni tim stručnjaka.

– Ovo je istorijski poduhvat za buduće generacije. Studije bi trebalo da dovedu ne samo nove investicije, kroz javno-privatno partnerstvo, već i povećanje broja noćenja, poseta, kao i potrošnje novog turističkog talasa, ali i do zapošljavanja, smanjenja trgovinskog deficita. Opredelili smo se za model grinfild investicija u banjskom i zdravstvenom turizmu. Na lokalnim samoupravama je da opredele model ulaganja – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i dodao da je upravo u zdravstvenom i velnes turizmu najveća multiplikacija, evidentirana i do sedam puta na jedan uložen dinar.

Uz isticanje da zanavljanje, rekonstrukcija i privatizacija postojećih banja ne može za kratko vreme da dovede do stvaranja nove materijalne vrednosti i ostvarenja svih zadatih ciljeva, on je naveo da je trenutno u izgradnji velnes i spa centar u Vrdniku i akva park na mestu termalnog bazena u Subotici, a da brojnost namenskih poseta potvrđuje da će i istražene lokacije obuhvaćene studijom ući u investicionu fazu.

Predstavljajući studije i način njihove izrade, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Milenić naglasio je da studije predstavljaju drugu, detaljnu fazu istraživanja, na osnovu kojeg je formirana osnova za unapređenje turističkih proizvoda pre svega kroz investiranje u prirodne lekovite resurse sa ciljem razvoja turističke ponude na održiv i savremen način. Cilj istraživanja, kako je rekao, jeste formiranje strateških dokumenata za razvoj banjskog turizma utemeljenih na potencijalu prirodnog lekovitog faktora.

Milenić je kazao da su definisana tri baneološka rejona sa odgovarajućim podrejonima, kao i potencijalni lokaliteti pogodni za eksploataciju prirodnog lekovitog faktora na različitim nivoima i namenama. Praktičan značaj se ogleda u složenom definisanju odnosa prirodnog lekovitog faktora sa trenutnim i budućim korisnicima u cilju planiranja i izvođenja daljih istraživanja, i implementacije akcionih planova za razvoj zdravstvene grane turizma.

Određeno je ukupno šest kategorija eksploatacije prirodnog faktora na odabranim lokacijama u Vojvodini i to su javne česme, eksploatacija lekovitog blata, javna kupatila, wellness i spa, sportsko-rekreacioni centri, akva parkovi, specijalne bolnice i rehabilitacioni centri. Stvara se jasna slika da je balneološki potencijal u većoj meri ravnomerno raspoređen, te na teritoriji svih sedam administrativnih okruga postoje potencijalne lokacije podzemnih voda i blata kao prirodnog lekovitog faktora.

U ime subotičke lokalne samouprave prezentaciji studija razvoja 50 potencijalnih banjskih lokaliteta na području AP Vojvodine prisustvovao je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.