Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Svetski dan vode

22.03.2019.

– Agenda Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine ne odnosi se samo na zakonodavstvo i propise. Akcenat je na oblikovanju stavova, kulture i povećanju svesti. Upravo iz tih razloga, Skupština grada Subotice zajedno sa JKP ’Vodovod i kanalizacija’ Subotica i Vodnom agencijom Podunavskog regiona organizuje sa našim mališanima i decom starijeg uzrasta iz osnovnih škola projekat ’Aquarius – Vodni agent Dunavske regije’ – rekao je predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford na današnjoj pres-konferenciji u medija-centru Gradske kuće upriličenoj povodom obeležavanja 22. marta, Svetskog dana vode.

12491_1.jpg 

U okviru ovog Projekta deca dobijaju odgovore na mnoga pitanja o vodi – zašto je voda važna, kako dolazi na površinu i do naših slavina, ko brine o vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, gde otiče upotrebljena voda, naveo je Bunford i dodao da je za podizanje svesti i odgovornog odnosa prema vodi najznačajnije to što deca iz osam osnovnih škola na savremen i precizan način mere potrošnju vode svakodnevno i upoređuju svoja iskustva sa drugom decom iz subotičkih škola i Dunavskog regiona.

– Pored tih osam škola, ove godine će deca šestih razreda iz dve osnovne škole: ’10. oktobar’ i ’Miroslav Antić’ na Paliću, posetom subotičkom ’Vodovodu’ uvideti da je put vode, njena prerada, proizvodnja i distribucija veoma ozbiljan posao. Nakon toga, razvijaće svest o značaju vode i njene racionalne potrošnje, kao i brige za zaštitu životne sredine, u istraživačkim i kreativnim radionicama. Na kraju, u Evropskoj nedelji održivog razvoja, najbolji radovi će biti nagrađeni u okviru kviza takmičenja između ekipa ove dve škole, gde će odmeriti znanja o vodi, ’Vodovodu’, gradu Subotici i jezerima Palić i Ludaš – kazao je Bunford.

Uz isticanje da u svim ovim aktivnostima, pored 400 dece, učestvuju i njihovi nastavnici i roditelji, Tivadar Bunford je naglasio da je počela realizacije za nas veoma važnog projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“.

Rukovodilac Jedinice za upravljanje projektom „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, Ervin Molnar, podsetio je da je sredinom novembra 2017. godine zaključen ugovor o finansiranju između nemačke „KfW“ banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija” i da je ugovor o finansiranju potpisan na iznos donacije od 6,5 miliona evra.

U strukturi ulaganja finansijskih sredstava, naveo je, u ovom momentu predviđa se izdvajanje od: 6,44 odsto za unapređenje UPOV; 40,43 odsto za proširenje kanalizacione mreže naselja Palić; 26,37 odsto za izgradnju spojnog potisnog voda; 23,83 odsto za izgradnju zaštitnog pojasa, osmatračnica i pešačko-biciklističke staze i 2,93 odsto za biomanipulaciju.

– Projekat je zvanično započeo 10. septembra 2018. godine, kada je angažovan stručni konsultant, koji je  u međuvremenu izvršio analizu stanja i sastavio nacrt početnog izveštaja, čije konačno usvajanje se i dalje čeka. Neke od investicionih mera projekta zahtevale su dodatne analize, po okončanju kojih ćemo imati i završen početni izveštaj, dok su mere koje su bile spremne za implementaciju dobile odobrenje od strane banke i našeg ministarstva, te su u skladu sa tim i započete – naglasio je Molnar.

Najveći zastoj, podvukao je, nastao je kod analize subotičkog prečistača otpadnih voda, gde je „KfW“ banka poslala nezavisnog eksperta da izvrši dodatne analize kako bi se utvrdilo na koji način možemo dodatno da poboljšamo rad postrojenja.

- S obzirom na to da najveći deo vode jezera Palić i Ludaš dobijaju preko prečistača, neophodno je da on bude u što boljem stanju, pa smo, uzimajući u obzir mali iznos sredstava koji je prethodno bio određen za unapređenje postrojenja, počeli da tražimo dodatni izvor finansiranja kako bi investicija dala što bolji rezultat – rekao je Molnar.

On je kazao da investicione mere koje su već započete podrazumevaju izgradnju zaštitnog pojasa oko oba jezera i da to konkretno znači da je u toku izrada projekta takozvanog „Zelenog pojasa“, koji podrazumeva krčenje invazivnih biljaka i sadnju autohtonih vrsta koje će da izoluju štetno dejstvo poljoprivrednih aktivnosti i time sačuvaju vodu.

– U okviru zaštitnog pojasa postojaće inspekcijska staza koju će koristiti upravljač JP ’Palić-Ludaš’ i osmatračnice koje će biti dostupne za javnost, dok će oko IV sektora jezera Palić biti projektovana pešačko-biciklistička staza. Sredstva koja su obezbeđena projektom biće usmerena ka izgradnji kompletnog ’Zelenog pojasa’ i izgradnji dela biciklističke staze, odnosno njene prve faze, koja se oslanja na postojeću infrastrukturu u turističkom delu IV sektora jezera Palić – istakao je Ervin Molnar.

Na današnjoj pres-konferenciji predstavnicima medija obratili su se i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Đerđ Šugar, koji je govorio o raspisanom tenderu za proširenje kanalizacione mreže naselja Palić i izgradnju spojnog potisnog voda, kao i predstavnik JP „Palić-Ludaš“ Tamaš Vinko, koji je rekao da biomanipulacija počinje naredne nedelje.

O značaju i sadržaju projekta „Aquarius – Vodni agent Dunavske regije“ govorili su autor projekta Petar Doroslovački, direktor OŠ „10. oktobar“ Melinda Đurić Kiš i Marta Šereš, direktor OŠ „Miroslav Antić“, Palić.

12491_2.jpg