Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mihalj Njilaš u poseti Subotici

26.03.2019.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, sa saradnicima, posetio je Suboticu. U okviru današnje posete, Mihalj Njilaš se sastao prvo sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, zamenikom gradonačelnika Timeom Horvat i sekretarom Sekretarijata za društvene delatnosti Jasminom Stevanović, nakon čega je održao sastanak sa direktorima subotičkih osnovnih i srednjih škola.

12495_1.jpg

Pokrajinski sekretar pohvalio je saradnju sa Suboticom i dodao da je u okviru zajedničkih napora, u protekle tri godine, uloženo 165 miliona dinara, od kojih je 144 miliona izdvojeno za unapređivanje obrazovanja, a 21 milion dinara za projekte u vezi s nacionalnim manjinama i službenom upotrebom manjinskih jezika. Ta sredstva, istakao je, obezbeđena su delom iz budžeta  Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a delom iz budžeta Uprave za kapitalna ulaganja APV.

Gradonačelnik Bogdan Laban naveo je da je tokom protekle tri godine obnovljeno 12 osnovnih i srednjih škola.

- Izdvojio bih Hemijsko-tehnološku školu, jer smo upravo u nju uložili najviše, a početkom aprila, planiramo i da je otvorimo. Između ostalog, ta škola je dobitnik Svetosavke nagrade za 2018. godinu. U poslednje tri godine, u sektoru obrazovanja uloženo je oko 380 miliona dinara. Pokušavamo da na svaki način omogućimo našim đacima, nastavnicima i učiteljima adekvatne uslove za rad i želimo da budemo ponosni na rezultate koje naše škole postižu – naglasio je gradonačelnik Laban.

U okviru ove posete, sekretar Njilaš i njegovi saradnici sastali su se i sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Subotice, kako bi razgovarali o poboljšanju uslova u obrazovanju. Sekretar ih je savetovao da budu strpljivi uoči konkurisanja, jer će, kako je rekao, svako doći na red. Predstavnike škola pozdravila je i v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za obrazovanje Biljana Kašerić. Ona je prisutne ohrabrila da se obrate Sekretarijatu, ukoliko naiđu na bilo kakav problem pri svom radu.

Predstavnici pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, po završetku sastanka, posetili su četiri škole, kako bi utvrdili na koji način su utrošena sredstva dobijena putem konkursa 2018. godine. Gimnazija „Deže Kostolanji” je 904.328,80 dinara uložila u nabavku opreme za obrazovanje i rekonstrukciju video-nadzora, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin” 3.005.406,64 dinara za projektno planiranje i zamenu stolarije, Osnovna škola „Sveti Sava” 6.068.276,00 dinara je izdvojila za nabavku opreme i stolarske radove, dok je Osnovna škola „Hunjadi Janoš” u Čantaviru 7.452.121,60 dinara utrošila za nabavku interaktivnih i belih tabli i projektora, investiciono održavanje objekta i stručno usavršavanje „Savremeni nastavnik”.

Naposletku, Njilaš je zaključio da se mora i nadalje – u skladu s novim potrebama – ulagati u školstvo i pružati adekvatna podrška svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine.

 12495_2.jpg