Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela kampanja selektivnog izlova ribe na jezeru Palić

29.03.2019.

Kao jedna od glavnih investicionih mera projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, počela je prva kampanja selektivnog izlova na jezeru Palić u okviru kojeg se vrši izlov prenamnoženih alohtonih vrsta riba. Riba se izlovljava u IV sektoru Palićkog jezera.

12507_1.jpg

Redovnim aktivnostima u okviru kampanje danas su prisustvovali rukovodilac Jedinice za upravljanje projektom „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, Ervin Molnar, i direktor Javnog preduzeća „Palić-Ludaš“, Marta Dobo.

– Iako je selektivni izlov alohtonih vrsta ribe finansijski manje značajan u odnosu na ostale investicione mere, verujemo da će rezultati biti značajni i da će se i ovom merom moći da vidi razlika u kvalitetu jezerske vode kada projekat bude okončan – naglasio je Ervin Molnar.

Marta Dobo je navela da je JP „Palić-Ludaš“ uključeno u delu projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“ koji se odnosi na biomanipulaciju.

– Ribe kao što su smuđ, štuka i šaran, koje su korisne za jezero Palić, vraćaju se u vodu, dok se invazivna vrsta ribe poput srebrnog karaša ili babuške izlovljava iz jezera. Ovom prilikom izvađeno je 11 kofa, a u svakoj je oko 35 kilograma ribe. Iz jezera se, svakog dana, izlovljava oko tona i po ribe. Prema statistici, čak 95 odsto ribe u Palićkom jezeru je babuška koja je štetna, jer ne dozvoljava da se razvijaju druge vrste ribe, a takođe i zbog algi. Nadamo se da će se posle ovog selektivnog izlova razmnožiti poželjna i korisna za jezero vrsta ribe. U narednom periodu planirano je i poribljavanje jezera – istakla je Marta Dobo.

Prema njenim rečima, izlovljene babuške pokloniće se zoološkim vrtovim za ishranu životnja, a selektivnom izlovu prethodilo je ispitivanje koje je pokazalo da je babuška iz Palićkog jezera povoljna za ljudsku upotrebu.

 12507_2.jpg