Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Novi izgled dečjeg igrališta u ZOO vrtu na Paliću

01.04.2019.

U okviru saradnje grada Subotice, UNDP, Komesarijata za izbeglice i migracije i Zoološkog vrta „Palić“, mladi iz Subotice i migranti iz privremenog prihvatnog centra u zajedničkoj radnoj akciji uredili su dečje igralište u ZOO vrtu na Paliću i na taj način doprineli lepšem i podsticajnijem okruženju za sve posetioce, a pogotovo one najmlađe. Dečje igralište dobilo je novi izgled pred ovogodišnju sezonu poseta, a pored farbanja dečjih sprava za igranje u parku će, uz podršku Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, biti postavljen novi mobilijar za odmor i odlaganje otpada.

12511_1.jpg

U ime grada Subotice, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim partnerima koji daju podršku upravljanju migracijama na teritoriji Republike Srbije, pre svega Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), na organizaciji uređenja dečjeg igrališta u Zoološkom vrtu na Paliću.

- Pored uređenja dečjeg igrališta i donacije koja se ogleda u novom mobilijaru za odmor i odlaganje otpada, veoma je važno i druženje između dece iz osnovnih škola, volontera Kancelarije za mlade i migranata iz Irana i Avganistana smeštenih u tranzitno-prihvatnom centru u našem gradu. U privremenom prihvatnom centru trenutno boravi 58 migranata, odnosno 14 porodica. Današnja akcija prilika je da se svi zajedno družimo i damo  doprinos uređenju palićkog Zoološkog vrta koji je jedan od najlepših u regionu – istakao je Đukanović.

Menadžer projekta Podrška EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti, Jelena Marić Luković, podsetila je da je Subotica grad koji od 2015. godine beleži jak tranzit velikog broja izbeglica i migranata, a u proteklih deceniju i po jedno od čvorišta i glavnih raskrsnica na njihovom putu ka boljem životu.

-Zadovoljstvo je da zajedno sa Gradskom upravom, volonterima Kancelarije za mlade i naravno izbeglicama i migrantima koji su smešteni u ovdašnjem tranzitnom centru imamo priliku da uradimo nešto dobro za turističku ponudu Palića. Ova akcija je prilika da oplemenimo jedan ambijent i da naši gosti koji neko vreme borave u prihvatnom centru pokažu gest solidarnosti i zahvalnosti građanima – naglasila je Jelena Marić Luković.

Zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi, Komesarijatu za izbeglice i migracije i UNDP na inicijativi da se farbanjem ulepša dečje igralište izrazio je i direktor Zoološkog vrta „Palić“ Petar Savić. On je rekao da ZOO vrt na Paliću godišnje poseti više od 150.000 posetioca, od kojih polovinu čine deca, i da je ova donacija utoliko veća ako se u obzir uzme da će u njoj moći da uživaju najmlađi, a ujedno i najmiliji gosti ZOO vrta.

Uređenju dečjeg igrališta u Zoološkom vrtu „Palić“ prisustvovala je gradski menadžer Zagorka Panić.

 12511_2.jpg