Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Belorusije u poseti Subotici

04.04.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se sa ambasadorom Belorusije u Srbiji Valerijom Briljovom. Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o jačanju ekonomske saradnje Subotice i Bresta, beloruskog grada sa kojim je krajem oktobra 2015. godine, u Gradskoj kući, zaključen Sporazum o uspostavljanju saradnje.

12524_1.jpg

Gradonačelnik Laban je izrazio zadovoljstvo zbog posete ambasadora Briljova i naglasio da Subotica i Brest imaju potencijala za povećanje robne razmene i jačanje privredne i ekonomske saradnje.

- U okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmena sa Belorusijom prošle godine je iznosila 3,9 miliona dolara. Mislimo da to nije dovoljno, uzimajući u obzir potencijale, ali u poređenju sa 2017. godinom, u 2018. godini ukupna robna razmena na nivou Komore sa Belorusijom veća je za 25 odsto – rekao je Bogdan Laban.

Uz isticanje da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, gradonačelnik Laban zahvalio se Belorusiji i predsedniku Aleksandru Lukašenku na kontinuiranoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Ambasador Valerij Briljov je naveo da su politički odnosi Belorusije i Srbije uvek bili prijateljski i da je najveći deo današnjeg razgovora bio posvećen trgovinskoj razmeni i jačanju privrednih veza između Subotice i ovog regiona i bratskog grada Bresta.

– Spremni smo da izvozimo tehniku, poljoprivrednu mehanizaciju, a da iz ovog regiona pojačamo uvoz vina, rakije, mesa i brojnih drugih proizvoda, što bi ojačalo našu robnu razmenu. U narednom periodu očekujem da će Belorusiju posetiti predstavnici grada Subotice sa delegacijom privrednika ovog regiona – kazao je ambasador Briljov.

Sastanku Bogdana Labana i Valerija Briljova prisustvovao je član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić.

Nakon prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, ambasador Valerij Briljov sa saradnicima obišao je Gradski muzej u Subotici.

12524_2.jpg