Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Obeležen Svetski dan Roma i Romkinja

09.04.2019.

Predstavljanjem rezultata programa ROMACTED, koji ima za cilj osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou, danas je u Plavoj sali Gradske kuće obeležen Svetski dan Roma i Romkinja, 8. april.  Koordinator ROMACTED institucionalne radne grupe Ilija Đukanović je u ime lokalne samouprave i svoje ime čestitao Svetski dan Roma i Romkinja i istakao da grad Subotica daje punu podršku inkluziji romske zajednice u našem gradu.

 12542_1.jpg

U budžetu za 2019. godinu predviđeno je oko 2,7 miliona dinara za osnaživanje romske zajednice u Subotici. Prema rečima Ilije Đukanovića  300.000 dinara namenjeno je prevenciji napuštanja školovanja, za „ROMACTED“ program oko 400.000 dinara i dva miliona dinara za unapređenje uslova stanovanja u Čantaviru.

- Imamo podršku Evropske unije, formirali smo mobilne timove i dobili smo jedno vozilo za rad ovih timova, kako bismo preko njih i naših romskih koordinatora ostvarili bolju i čvršću vezu između romske zajednice i lokalne samouprave, te poboljšali i unapredili život svih Roma - izjavio je Đukanović.

Vlada Republike Srbije je 3. marta 2017. godine osnovala Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine. Na čelu Koordinacionog tela nalazi se potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

-To je jedinstven slučaj u regionu, najviši politički nivo je pokazao  jasnu opredeljenost da inkluzija Roma nije pitanje kojim se bavimo samo deklarativno već imamo ozbiljan napredak u oblasti obrazovanja, stanovanja – rekao je u ime Koordinacionog tela Nenad Ivanišević.

U toku je donošenje novog akcionog plana koji će, kako je rekao, jasno definisati budžetske okvire za realizaciju svih aktivnosti.

-Prostora za poboljšanje ima, pre svega u oblasti zapošljavanja,  ne možemo u 21. veku da govorimo o tome koliko je  dece završilo osnovnu školu jer je to pitanje nečega što se podrazumeva. Srećom možemo da govorimo o velikom broju romske dece koja završavaju srednju školu pa i fakultete – dodao je Ivanišević.

Koordinator Tima za inkluziju Roma Stevan Nikolić naglasio je da je inkluzija dug put, a praksa je pokazala da su dve do tri generacije potrebne da bi jedna marginalizovana grupa bila aktivna u sistemu.

Nikolić je istakao važnost lokalnih instrumenata, nacionalne Strategije za uključivanje Roma, usklađenost sa Evropskom unijom, stavljanje pojedinca i porodice u fokus, ali i usmerenost na relevantne institucije čiji je zadatak da obezbede ambijent saradnje.