Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Мeđunarodni naučni skup „Ekspres 2019“

12.04.2019.

Geotermalni izvori energije predstavljaju veliki i nedovoljno iskorišten resurs ovog regiona, poruka je sa međunarodnog naučnog skupa posvećenog eksploataciji obnovljivih izvora energije „Eksprеs 2019“. Na ovom naučnom skupu, održanom u Velikoj većnici Gradske kuće, više od 20 mladih stručnjaka iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovačke i Poljske govorilo je o solarnoj energiji, hidroenergiji, energiji vetra, biomase i geotermalnim izvorima energije.

12557_1.jpg

Rečima dobrodošlice prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika Timea Horvat.

– Lokalna samouprava podržava ovu konferenciju, a i ubuduće možete računati na našu podršku, jer nas  u bliskoj budućnosti očekuju brojne inovacije vezane za obnovljive izvore energije, kako u Evropi tako i u svetu. To je aktuelna tema koja će, nadamo se, dovesti do stvaranja održive privrede – istakla je Timea Horvat

Za privredu nije svejedno iz kakvih izvora dobija energiju, rekla je i podsetila da je cilj da obnovljivi izvori energije dobiju sve veću ulogu u našoj svakodnevici.

– Značaj ove konferencije koja se održava 11. put jeste u tome da informiše naučnike i istraživačke timove, pa čak i širu javnost o inovacijama i dostignućima na ovom polju, o praktičnoj primeni ovih rezultata i to na razumljiv i popularan način – rekla je Timea Horvat.

Na ovogodišnjem međunarodnom naučnom skupu „Ekspres 2019“ predstavljena su 23 naučna rada i doktorske disertacije.