Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Odlični odnosi i međusobno uvažavanje Srbije i Mađarske

15.04.2019.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici, nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da je na ovom sastanku zaključeno da je pravo vreme da dve zemlje počnu da rade na sveobuhvatnom ugovoru o strateškom partnerstvu. Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, istakla da su odnosi Srbije i Mađarske primer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje i da ako neke zemlje treba da imaju ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, onda su to svakako Srbija i Mađarska, na čemu će se raditi u narednom periodu.

12561_1.jpg

Brnabić je izrazila veliku zahvalnost Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci procesu evrointegracija Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini u Mađarskoj.

Premijerka je uputila zahvalnost Orbanu i na, kako je rekla, velikom doprinosu očuvanju srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unapređenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji, ukazavši na to da su joj predstavnici Srba u Mađarskoj rekli da mogu samo u superlativu da govore o onome što tamošnja vlada radi za njih.

Prema njenim rečima, srpska nacionalna manjina je prošle godine dobila dodatnih 3,2 miliona evra za programe podrške očuvanja srpskog jezika, škola, crkve i kulturno-istorijske baštine.

Premijerka je, takođe, istakla i da postoji odlična saradnja države Srbije sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine. To je, kako je naglasila, još jedan pokazatelj kako treba da izgledaju dobrosusedski odnosi i međusobno uvažavanje i poštovanje.

Zahvaljujem Mađarskoj na podršci i iskrenom odnosu i velikom prijateljstvu prema Srbiji, rekla je Brnabić.

Srbija je krenula u pripremne radove za izgradnju deonice Turskog toka kroz našu zemlju, navela je premijerka i najavila da će do kraja meseca biti izdate i građevinske dozvole za prve dve deonice, a nakon toga sledi i zvanično otvaranje radova.

Govoreći o važnosti investiranja u Srbiju, Brnabić je istakla da je prioritet Vlade ekonomski rast, otvaranje novih radnih mesta i mogućnost izbora posla za građane Srbije, što samim tim utiče i na povećanje plata i bolji životni standard.

Brnabić je rekla da su mađarske investicije u Srbiju ne samo dobrodošle, već su istovremeno i veoma važan element naše ekonomije, i dodala da se sa tom zemljom pregovara o novim ulaganjima, posebno u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Premijer Mađarske je preneo da je tokom današnje zajedničke sednice u Subotici najviše reči bilo o otvaranju novih graničnih prelaza i o daljoj ekonomskoj saradnji.

Orban je podsetio na to da putovanje vozom od Beograda do Budimpešte sada traje osam sati, a da je cilj da se investira u železnicu i granične prelaze kako bi putovanje između dve prestonice trajalo kraće.

On je rekao da je bio zapanjen kada je video kojom brzinom Srbija napreduje u smanjenju državnog duga i kakvo je stanje sada u njenom budžetu.

Volimo da sarađujemo sa Srbijom jer uvek nešto novo naučimo,  što možemo da primenimo kod kuće, naglasio je Orban, uputivši poziv Vladi Srbije da dođe u Mađarsku, kako bi se razgovaralo o budućim planovima.

On je ponovo izrazio nadu da će se Srbija uskoro priključiti EU jer je to u interesu svih, i naglasio da su i u Mađarskoj i u Srbiji ljudi zainteresovani za političku stabilnost.

Kada postoji politička stabilnost, tada postoji i ekonomski rast. U tom slučaju treba da iskoristimo sve prednosti, zaključio je predsednik Vlade Mađarske.

12561_2.jpg