Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Žene žive i na selu

16.04.2019.

Tribina u okviru projekta „Žene žive i na selu”, čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, održana je večeras u Mesnoj zajednici „Novi Žednik“. Istoimena kampanja pokrenuta je, simbolično, 8. marta ove godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije i sprovodi se pod pokroviteljstvom predsednice NSRS, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

12565_1.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave prisutnim ženama obratila se pomoćnica gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i međunarodne saradnje Zagorka Panić, ističući da žene ne smeju da budu zapostavljene i da im se mora omogućiti ekonomska ravnopravnost, zdravstvena podrška i dostojanstven život. Ona je podvukla da je grad Subotica, podržavajući ovu tribinu, iskazao želju da učestvuje u ovoj kampanji i na taj način podstakne povećanje vidljivosti žena na selu.

- Žene na selu predstavljaju važan potencijal za društveni razvoj. Bitno je da mladim ženama pokažemo da život na selu može da bude lep i kvalitetan, ali da to ne možemo da im omogućimo bez podrške Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, programa za ruralni razvoj. Potrebno je da dođemo do njih i čujemo šta je to što možemo zajednički da rešavamo – rekla je Zagorka Panić.

Grad je već jednim delom, kako je naglasila,  kroz ulaganja u infrastrukturu, izgradnju zdravstvenih i obrazovnih ustanova, vrtića, sadržaja za sport i rekreaciju, počeo da poboljšava kvalitet života u seoskim delovima grada, kako bi razlike bile manje i kako bi svi stanovnici imali iste uslove za život.

- Grad je u budžetu predvideo i sredstva za podsticanje preduzetništva, zapošljavanja, gde će žene sa sela imati prednost. Grad Subotica je podneo zahtev za sufinansiranje programa subvencija poslodavaca koji zapošljavaju teže zapošljive kategorije, subvencije za samozapošljavanje i program javnih radova. Obezbeđena su i sredstva u budžetu za rodno budžetiranje - navela je Zagorka Panić.

Na tribini su o svojim iskustvima života na selu, o stereotipima patrijarhalne sredine, ali i prednostima života na selu, govorile učesnice panela, direktorka Osnovne škole u Novom Žedniku Suzana Nikolić, učiteljica Slavica Bjelić, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva Angelina Vilus i penzionerka Gospova Dakić. Tokom tribine promovisani su i preventivni pregledi, kao jedan od značajnijih segmenata brige o zdravlju i upriličeno besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Apel da brinu o zdravlju, ženama je uputio i pukovnik prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa, podsetivši na poražavajuću statistiku Srbije u pogledu smrtnosti žena od malignih oboljenja. Svoje učešće u tribini je iskoristio da ženama koje smatra jačim delom populacije, uputi poruku da svoju snagu koju dokazuju kroz brigu za sina, muža, oca, ili brata, stavljajući sebe u drugi plan, preusmere prema brizi i odgovornom odnosu prema svom zdravlju i redovno se odazivaju na preventivne preglede.

12565_2.jpg