Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Lečenje po najsavremenijim svetskim standardima

17.04.2019.

Interventni timovi kardiologije Opšte bolnice Subotica i Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luke danas su uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka izveli tri zahtevne intervencije na koronarnim sudovima pacijenata. Radu u sali za kateterizaciju srca prethodila je zajednička radionica timova na temu interventne dijagnostike kompleksnih lezija.

12569_1.jpg 

Šef Odeljenja interventne kardiologije u Univerzitetskom kliničkom centru Banje Luke dr Saša Lončar izjavio je, tim povodom, da lečenje koronarne bolesti uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka zajedno sa svojim timom rutinski obavlja već tri godine. Zadovoljstvo i čast nam je, dodao je, što smo imali priliku da razmenimo iskustva i dostignuća iz ove oblasti sa kolegama iz Subotice.

– Danas smo radili procedure koje zahtevaju određeni stepen sofisticiranih tehnoloških poduhvata, kako bismo mogli dublje da pogledamo krvni sud, da li smo dobro ugradili stent i da li postoji mogućnost da se desi neka komplikacija sa pacijentom u budućnosti. Mi ove procedure radimo već izvesno vreme, neki od naših kolega rade i ovde, tako da smo odlučili da dosadašnju saradnju podignemo na jedan viši nivo i nadam se da ćemo i u buduće lepo sarađivati – rekao je Lončar.

Šef Odeljenja interventne kardiologije u subotičkoj Bolnici, dr Saša Dželebdžić, naglasio je da je upravo rutinsko i svakodnevno obavljanje ove veoma zahtevne intervencije cilj Opšte bolnice Subotica.

 Drago nam je što smo imali tu privilegiju da razmenimo iskustvo i da naučimo nešto od ovih ljudi koji svakodnevno rade najteže procedure prema najsavremenijim standardima i tehnologijama. To je ono što je u svetu postavljeno kao prioritet, da se intervencije ne rade samo angiografski i ne bude samo primarna procedura, već da imamo i dugoročni efekat po dobrobit pacijenta – podvukao je Saša Dželebdžić.

Direktor Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, kazao je da angio sala radi pet dana u nedelji, gotovo 24 časa, i da svi pacijenti koji se ovde dolaze na lečenje koronarne bolesti mogu biti sigurni da su u dobrim rukama.

–  Angio salu u Opštoj bolnici, koja postoji već godinu i po dana, uspeli smo da postavimo na noge, da funkcioniše u punoj meri. Opremljena je najsavremenijom opremom kojom raspolažu angio sale u najrazvijenijim zemljama u celom svetu, a pacijenti koji boluju od koronarne bolesti tretirani su po najvišim mogućim principima – izjavio je Puškar.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti u Gradskoj upravi, Jasmina Stevanović, podsetila je da je subotička Opšta bolnica načinila veliki iskorak u ovoj oblasti medicine početkom 2018. godine, kada je zvanično otvorena angio sala, jedna od tri angio-sale u regionalnim bolnicama u Vojvodini za čije je opremanje i edukaciju medicinskog osoblja Pokrajinska vlada obezbedila 190 miliona dinara.

– Otvaranje angio sale u Opštoj bolnici u Subotici omogućilo je da se pacijenti iz Severnobačkog upravnog okruga leče  po najsavremenijim svetskim  standardima. Zajedničkim naporima grada Subotice i AP Vojvodine koja je prepoznala naš problem i značaj koji njegovo rešavanje ima za čitav okrug, pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima koji se leče u subotičkoj bolnici imaju mnogo kraći period hospitalizacije, brži proces oporavka i manju invalidnost, a stopa smrtnosti je daleko manja – naglasila je Jasmina Stevanović.