Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana tribina „Košare – bitka koja traje“

22.04.2019.

Himnom Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju a kapelo sastava „Srbski pravoslavni pojci“ večeras je, u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće, otvorena tribina „Košare – bitka koja traje“, organizovana s namerom da doprinese boljem razumevanju značaja bitke koja je predstavljala i pokušaj ukidanja granice između teritorije Kosmeta i Albanije. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, istakao da su Košare simbol odbrane zemlje i državne granice, jedna od najsurovijih i najtežih bitki u novijoj srpskoj istoriji, bitka za koju oni koji su je preživeli kažu da je bila pakao na zemlji.

 12577_1.jpg

Uz poziv da se velikim aplauzom pozdrave ne samo gosti tribine nego i svi učesnici bitke koji su svoje živote i sudbine svojih porodica stavili na oltar otadžbine - bitke koja je odnela 108 života, a donela mnogo ranjenih i invalida, gradonačelnik Laban je rekao da je naša obaveza da čuvamo sećanje na njihovu žrtvu, na njihov samopregor.

– Naša je dužnost  da borcima koji su tamo učestvovali i porodicama poginulih pružimo  organizovanu pomoć u zdravstvenoj, socijalnoj zaštiti i poboljšanju uslova života – kazao je Bogdan Laban.

Subotica, kako je rekao, nije zaboravila svoje sugrađane – učesnike bitke na Košarama – Josipa Siča koji je dobrovoljno otišao da brani svoju zemlju za koju je i poginuo 16. aprila i Dejana  Perića, koji je preživeo Košare, ali i danas nosi kraj srca geler od ranjavanja.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, a završena 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije, podsetio je gradonačelnik i dodao da na Košarama Vojska Jugoslavije nije branila samo državnu granicu već je na jedan indirektan način određivala i sam ishod ratnog sukoba.  

– Da su snage UČK koje su napadale sa teritorije Albanije uspele da probiju odbranu jugoslovenske vojske i da su se, što im je bio cilj, spojile sa UČK snagama u Metohiji, pitanje je koja bi bila sudbina naše vojske i naroda – rekao je Laban.

12577_2.jpg

O junacima sa Košara, istakao je, treba govoriti svakog dana.

 – Ne smemo da zaboravimo te teške i tragične trenutke u kojima su mladi momci, vojnici na služenju vojnog roka starosti od 18 do 22 godine, sa svojim starešinama, branili granicu. Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koji su ti vojnici, ti dečaci tada pokazali je nešto što treba da nas motiviše – podvukao je Laban.

 Posle 18 godina, kazao je, Srbija ispravlja nepravdu; 18 godina se čekalo na prvo spomen obeležje, prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni.

– Godišnjica bitke na Košarama od ove godine se prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije. Predsednik države najavio je da će doneti odluku o dodeli spomenice kojom bi se obeležavala bitka na Košarama 1999. godine, da će taj orden dodeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare i da će formirati odbor za izgradnju centralnog spomen obeležja kojim bi se očuvalo sećanje na 108 veličanstvenih sa Košara, ali i sve druge koji su dali svoj život braneći slobodu i nezavisnost Srbije – rekao je Bogdan Laban.

Prema rečima komandanta odbrane Košara, pukovnika Ljubinka Đurkovića, tada se na visovima Prokletija branila otadžbina, štitilo pravoslavlje,  pravdoljubivi svetski poredak, dobro od zla.

 12577_3.jpg

– Mi tada nismo sačuvali samo granicu, već i stanovništvo, kulturno i istorijsko nasleđe. NATO generali i pukovnici javno govore: ‘da smo prošli Košare, danas bismo pili kafu u Beogradu’ – kazao je  Đurković.

Obučenost i spremnost za žrtvu naše vojske, tvrdi, bila je najupečatljivija u srpskoj istoriji.

– U bitki na Košarama vojnici, junaci, podoficiri, oficiri izbrisali su svoje živote iz brojnog stanja živih da bi odbranili otadžbinu – rekao je Đurković.

Svoje sećanje na teške borbe podelio je večeras sa prisutnima heroj Aćim Šarović koji se tog kobnog aprila našao na Košarama kao vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka.

– Kada bi zatrebalo za svoju zemlju ponovo bih prošao pakao Košara – poručio je Šarović.

Prisutnima se u ime organizatora tribine obratio i Saša Vujić, predsednik Gradskog odbora Društva srpskih domaćina Novog Sada. On se zahvalio gradonačelniku Bogdanu Labanu na bezrezervnoj podršci organizaciji tribine kao i prisutnima koji su došli u velikom broju.

 12577_4.jpg

Organizator tribine „Košare, bitka koja traje“ bio je Gradski odbor Društva srpskih domaćina Novog Sada, a suorganizator grad Subotica.