Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2019.

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

 12598_1.jpg

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Jevrejske opštine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Veljko Vojnić je istakao važnost obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, jer je toj istorijskoj pobedi u velikoj meri doprineo i naš narod, naša zemlja.

 12598_2.jpg

- Jako je važno da obeležavamo ovakve datume da ne bi zaboravili herojske napore i žrtve koje su stradale u borbi za slobodu u periodu Narodnooslobodilačkog rata, ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu – rekao je Veljko Vojnić.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, podsetio je da se danas navršava 74 godine od kapitulacije Nemačke, da je u Narodnooslobodilačkom ratu poginulo, umrlo u logorima ili u izgnanstvu više od 7.000 Subotičana.


 12598_3.jpg

- Procenjuje se da je svaki šesti Subotičanin životom platio slobodu. U slavu njihove žrtve dužni smo da se sećamo tog herojstva i da generacije koje dolaze uče na poukama tih žrtava – naglasio je Maksim Bakrač, i dodao da je u Drugom svetskom ratu, koji se vodio na teritoriji 61 zemlje, život izgubilo oko 55 miliona ljudi.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomenik crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.