Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Švedske u poseti Subotici

14.05.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnica gradonačelnika Marijana Cupać i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković sastali su se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom. Tom prilikom razgovaralo se o ulaganju u banju Palić i zaštitu životne sredine, kao i o saradnji švedskog grada Sandvikena sa Suboticom.

 12606_1.jpg

Saradnja Subotice i Sandvikena traje već godinama, podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban, i istakao da su mnogo toga naučili jedni od drugih. On je rekao da su ambasadora zanimala  i ulaganja u zaštitu životne sredine i projekti oko banje Palić.

- Ambasadora Lundina obavestili smo da ove godine intenzivno radimo, naročito na projektu sa 'KfW' bankom, o gradnji velnes centra i akva parka na Paliću, kao i o ulaganju  u obrazovne i zdravstvene ustanove. Pohvalili smo se da ove godine počinjemo izgradnju novog fudbalskog stadiona za koji je projekat gotov. Očekujemo da ovo leto krenemo sa izgradnjom,  da Spartak, ako igra u Ligi Evrope, bude domaćin u Subotici, da ne mora ide u Novi Sad ili Beograd – naglasio je Bogdan Laban.

Ambasador Lundin je rekao da je već treći put u ovom gradu i da je zadovoljan ozbiljnim napretkom koji je vidljiv u Subotici.

- Drago mi je da dolaze investitori i voleo bih da im se pridruže i švedski investitori. Saradnja Subotice i Sandvikena je izuzetno efikasna i želimo da razgovaramo o sličnoj saradnji između drugih gradova Švedske i Srbije. Švedska svake godine ulaže oko 14 miliona evra u bilateralnu saradnju sa Srbijom. U želji da nastavimo ovu saradnju iskustva sa Suboticom su nam izuzetno značajna. Analiziramo petogodišnju saradnju kako bi u narednih pet godina znali da odredimo kriterijume za novi period saradnje – kazao je Lundin.

U oblasti zaštite životne sredine Švedska vrlo aktivno sarađuje sa nekim drugim gradovima u Srbiji, poput Niša i Leskovca, naveo je ambasador i dodao da se u Subotici aktivno prati situacija, da se razgovara sa gradovima, ali i sa Ministarstvom zaštite životne sredine o tome kako može da  se učestvuje i koordinira u velikom poduhvatu koji se zove životna sredina.

 12606_2.jpg