Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz kulture

„Priroda i čovek“ u Gradskom muzeju

17.05.2019.

Gradski muzej od danas u  svom renoviranom potkrovlju  ima stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja „Priroda i čovek“. Postavka je pripremana tri godine i kroz više tematskih celina prikazuje bogatstvo živog sveta severne Bačke, sa akcentom na njegovu raznovrsnost, lepotu i ugroženost. Osim otvaranja stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja, održana je i promocija knjige „Prirodne vrednosti severne Bačke“. Autori izložbe i knjige su mr Ištvan Hulo i dr Gabrijela Kajdoči Lovas.

12618_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, u uvodnoj reči istakla je da nas ova izložba upoznaje sa Bačkom lesnom zaravni, živim svetom slatina, vodenim staništima, plitkim pustarskim jezerima sa glinovitim dnom, najznačajnijim vodotocima regiona Kireš, Čiker i Krivaja; otkriva nam kako je pesak dospeo u Karpatski basen, značaju reke Dunav u stvaranju peščara na severu Vojvodine.

- Vanevropska zbirka prirodnjačkog odeljenja broji oko 100 predmeta urađenih kao lovački trofeji. Predmeti su sakupljani krajem 19. i početkom 20. veka; jedan deo je prepariran u Beču, drugi u Budimpešti – rekla je Miroslava Babić.

Stalno postavka prikazuje bogatstvo živog sveta severne Bačke kroz njegovu raznovrsnost, lepotu i ugroženost, postglacijalne promene i proces stvaranja savremene recentne flore i faune.

- Otvaranje stalne postavke prirodnjačkog odeljenja  'Priroda i čovek' i izdanje publikacije 'Prirodne vrednosti severne Bačke' imaju za cilj podizanje svesti o odnosu čoveka prema prirodi – naglasila je Miroslava Babić.

U našoj zemlji retke su ovakve izložbe, pa je utoliko veći značaj postavke koja je otvorena u našem muzeju, rekao je direktor Gradskog muzeja Ištvan Hulo i dodao da je „Priroda i čovek“ postavka koja će biti obnavljana s vremena na vreme novim eksponatima iz fundusa Muzeja i da je knjiga jedinstvena po tome što se bazira na samoj postavci i na predmetima koji se nalaze u fundusu Muzeja.