Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana „Noć muzeja“

19.05.2019.

U šesnaestoj po redu „Noći muzeja“ nekolio hiljada posetilaca bilo je u prilici da, od 17 časova do jedan sat iza ponoći, na više od 30 lokacija u Subotici i na Paliću uživa u bogatom programu, otvaranju izložbi, brojnim radionicama, predstavama, filmovima i koncertima.

12619_1.jpg

Veliku pažnju izazvala je izložba i  promocija publikacije fotografija Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u okviru projekta  „Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe”, koju je, u Velikoj većnici Gradske kuće otvorila član Gradskog veća zadužena za oblast kulture Miroslava Babić.

- Čast mi je da otvorim izložbu fotografija koja na najbolji način promoviše vrednosti graditeljskog nasleđa Subotice. Jedna za drugom impresivne fotografije fasada, Demeter palate, Biblioteke, Gradske kuće, Gimnazije, Ravela, Manojlović palate, Žute kuće, Leović palate, Jadrana, Rajhlove palate zaustavljene u trenutku objektiva svedočanstvo su rada majstora - istakla je Miroslava Babić.

Ona se zahvalila Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika za dvadeset publikacija bogatih fotografijama i stručnim tekstovima citirajući, kako je rekla, vremenskog genija Leonarda da Vinčija:

– Znanje o prošlosti i o mestima na zemlji ornament je i hrana čovekovom umu – rekla je Miroslava Babić, proglašavajući izložbu otvorenom.

Tokom „Noći muzeja“, Gradski muzej je pripremio šest izložbi, a u pratećem programu održane su kreativne radionice za decu. Otvorena je i izložba dečjih radova inspirisanih secesijom „Kako je linija progovorila“. U muzeju je održan i koncert Subotičkog duvačkog orkestra, a program je zatvorio Ženski hor „Femina vox“.

Veliko intersovanje vladalo je i za Sinagogu čija su vrata bila otvorena za mnogobrojne posetioce koji su uživali u njenoj raskošnoj lepoti.

U Savremenoj galeriji održana je radionica na temu eksponata iz fonda galerije. Organizovano je stručno vođenje kroz izložbu „Izmeštanje“ Eme Pešti, kao i koncert „Garden Quarteta“.

Izložbe, muzički nastupi i drugi programi mogli su večeras da se vide u ZG „Dr Vinko Perčić“, Muzičkoj školi, Gradskoj biblioteci, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Fondaciji „Danilo Kiš“, Narodnom pozorištu, Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, SKC „Sveti Sava“, KUD „Bunjevka“, MKC u Vojvodini, KUD „Bunjevačko kolo“, Škola „De Mediči“, Italijanskom kulturnom centru, Politehničkoj školi, „Rotografici“, Velikoj terasi na Paliću, Udruženju „Lusa“,  „Woodstock Pub-u“, bioskopu „Abazija“ i drugim mestima.