Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Italije u poseti Subotici

19.05.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se večeras sa ambasadorom Italije u Beogradu, Karlom Lo Kašom. Prijem je upriličen povodom Godišnjeg koncerta Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“, organizovanog u okviru obeležavanja jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva. Nakon sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik Laban i ambasador Karlo Lo Kašo prisustvovali su koncertu Orkestra mandolinista iz italijanskog grada Busto Arsicio i Subotičkog tamburaškog orkestra, održanom u Franjevačkoj crkvi.

 12621_1.jpg

Tokom susreta u Zelenoj sali Gradske kuće, konstatovano je da Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje i da Italija našu zemlju podržava u svemu, između ostalog u pristupanju Evropskoj uniji, kao i politici koju vodi Vlada Srbije.

Sagovornici su se složili u oceni da činjenica da u Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija koje upošljavaju između 25.000 i 30.000 radnika, u Vojvodini preko 70, sa oko 11.000 zaposlenih, a u Subotici više od 10 italijanskih firmi, pokazuje da italijanska preduzeća u Srbiji beleže značajno prisustvo u više sektora i da je to dodatni pokazatelj da ekonomski odnosi predstavljaju odlučujući aspekt strateškog partnerstva između Srbije i Italije.

Na sastanku je zaključeno da bi u narednom periodu dobro spoljno-trgovinsko partnerstvo između Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Italije (ukupna robna razmena na nivou Komore sa Italijom u 2018. godini iznosila 125 miliona dolara) trebalo da se unapredi i da postoji prostor i za proširenje saradnje u oblasti kulture između grada Subotice i Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia”.

 Prijemu u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su članovi Gradskog veća Srđan Samardžić i Miroslava Babić, počasni vicekonzul Italije u Subotici Karmine Taralo, predstavnik Gradske uprave Busto Arsicija Đidi Farioli i predstavnici Gradske uprave Kastelance, Klaudio Kaldiroli i Đuliano Vialeto.

 U subotu, 18. maja, u Gradskoj kući, Srđan Samardžić, Miroslava Babić i savetnik u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, Laslo Karai, razgovarali su sa predstavnicima Busto Arsicija i Kastelance, gradova iz okruga Vareze u okviru italijanske pokrajine Lombardija.

12621_2.jpg

Na tom sastanku razmatrani su dalji pravci razvijanja saradnje u oblastima kulture, obrazovanja i privrede i dogovoreni sledeći koraci, od kojih je prvi partnerstvo na predstojećem, 13. Međunarodnom i regionalnom sajmu – „Subotičkom sajmu 2019“ gde je zemlja partner Italija, a koji će se održati od 30. maja do 1. juna ove godine u subotičkoj Hali sportova.