Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena fabrika „Ondaplast Balkan”

28.05.2019.

Italijanska kompanija „Ondaplast” otvorila je danas u Subotici fabriku „Ondaplast Balkan”. U novootvorenom pogonu, njihovoj prvoj investiciji u Srbiji vrednoj 6,5 miliona evra, u kome će se proizvoditi plastične ploče, paneli i industrijska ambalaža trenutno je zaposleno dvadeset radnika. Svečanom otvaranju prisustvovali su i ambasador Italije u Beogradu, Karlo Lo Kašo, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i menadžment fabrike „Ondaplast Balkan“.

12647_1.jpg

Ovo je samo potvrda činjenice da je Subotica lokomotiva razvoja u Srbiji, poručio je, tim povodom, Đoković.

– Pored statistike o spoljnotrgovinskoj razmeni i investicijama, italijanska ulaganja u našoj zemlji su važna i zbog socijalne odgovornosti italijanskih kompanija koja je uvek bila na zavidnom nivou – naglasio je Ivan Đoković.

Gradonačelnik Laban je izrazio zadovoljstvo što se saradnja sa Italijom intenzivira u godini u kojoj Italija i Srbija obeležavaju dva jubileja: 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva.

Italija je značajan spoljnotrgovinski partner i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, istakao je gradonačelnik i dodao da je ukupna robna razmena sa Italijom na nivou Komore u 2018. godini iznosila 125 miliona dolara, što je, kako je naveo, više za 11,6 odsto u poređenju sa 2017. godinom.

Uz konstataciju da se „Ondaplast“ na ovaj način pridružio ostalim italijanskim kompanijama koje već posluju u našem gradu i koje ukupno zapošljavaju oko 2.000 radnika, naglasio je da su ovo stvari kojima treba da se radujemo.

– Otvaranje novih radnih mesta i bolji život naših građana je nešto čemu svi težimo. Siguran sam da predsednik države vodi zemlju pravim putem i to se vidi u svakom segmentu društva. Vidi se koliko je novih fabrika otvoreno, kolika su bila ulaganja u puteve i drugu infrastrukturu, u zdravstvene i obrazovne ustanove – podvukao je gradonačelnik Laban.

Ambasador Karlo Lo Kašo je poručio: „Radimo u Srbiji, sa Srbijom i za Srbe”

– Italijani  šalju jaku poruku da nastavljaju da investiraju u Srbiju jer veruju u zajednički razvoj našeg zajedničkog rada. Uvereni smo da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, zajedno sa Italijom i drugim zemljama članicama. Ekonomski rast i regionalna stabilnost su ciljevi i Srbije i Italije i želeo bih da zahvalim  srpskim vlastima za sjajnu saradnju na ekonomskom polju – istakao je ambasador Lo Kašo.

Izvršni direktor fabrike „Ondaplast Balkan” Marko Fontana je kazao da je za njih veoma važan nivo znanja.

 – Prosečan nivo obrazovanja u Srbiji je veoma visok. Generalno, imamo dobru infrastrukturu. Subotica je pozicionirana na dobrom mestu, sa putnim konekcijama sa svim delovima Evrope – rekao je Fontana i najavio da će u naredne dve godine u ovoj fabrici biti zaposleno oko 50 ljudi.