Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završen projekat „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“

04.06.2019.

Kvizom znanja i izložbom učeničkih radova nastalih tokom projektnih radionica danas je, u Velikoj većnici Gradske, završen projekat „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“, kog su zajednički realizovali Skupština grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i Vodna agencija Rogaška Slatina iz Slovenije. Projekat je trajao dva i po meseca, okupio je oko 350 učesnika, predavača, učenika, njihovih roditelja, nastavnika i stručnjaka iz „Vodovoda“. Svečani završetak projekta upriličen je u okviru Evropske nedelje održivog razvoja i uoči Međunarodnog dana zaštite životne sredine, 5. juna.

12661_1.jpg

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford izrazio je zadovoljstvo povodom Evropske nedelje održivog razvoja koja se, kako je naveo u svom obraćanju prisutnima, svake godine obeležava prigodnim manifestacijama od 30. maja do 5. juna.

Uz podsećanje da su ciljevi održivog razvoja Agende 2030 zvanično  stupili na snagu 1. januara 2016. godine, nakon usvajanja rezolucije na samitu Ujedinjenih nacija, održanom u septembru 2015. godine, Bunford je rekao da se u narednih 15 godina od država potpisnica očekuje da mobilišu sve resurse kako bi iskorenili siromaštvo, borili se protiv nejednakosti i našli odgovore na klimatske promene.

– Jedna od najvažnijih aktivnosti na postizanju sinergije za ostvarenje ciljeva za održivi razvoj upravo je učvršćivanje partnerstva za održivi razvoj. Projekat 'Aquarius' jedan je od značajnih primera tog partnerstva jer se zajedničkim aktivnostima dece, njihovih nastavnika, roditelja i medija u saradnji sa Skupštinom grada i njenim javnim preduzećem podiže svest o značaju vode, Vodovoda, grada i subotičkih jezera – naglasio je Tivadar Bunford

Menadžer projekta i rukovodilac Službe za PR i informacione sisteme u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, Petar Doroslovački, izjavio je da je projekat realizovan u tri faze.

- U prvoj fazi učenici su posetili objekte Vodovoda, od izvorišta vode, pa do prečišćavanja otpadnih voda, gde su imali priliku da se upoznaju sa tehnikom i tehnologijom ovih procesa i uvere da je to skupocen tehničko-tehnološki sistem koji zahteva širok spektar stručnih i operativnih kadrova. U drugoj fazi organizovane su istraživačke i kreativne radionice, u okviru kojih su učenici anketirali svoje roditelje o odnosu prema vodi i svesti o njenom značaju, kao i o projektima koje grad Subotica realizuje, a odnose se na zaštitu voda kao važnog resursa. U okviru današnje, treće i finalne faze projekta ekipe sačinjene od po jednog učenika, roditelja i nastavnika, ukrstile su znanja iz poznavanja oblasti voda, jezera i sistema vodovoda – istakao je Doroslovački.

Ekološko-edukativni projekat „Aquarius - vodni agent Dunavske regije“ se organizuje od 2000. godine sa ciljem da se kod stanovništva, posebno mlađe populacije, stvori osećaj odgovornosti prema vodnim resursima. Projekat se realizuje sa učenicima šestih i sedmih razreda osnovnih škola sa područja grada Subotice, a u projektu pored aktivnog učešća učenika učestvuju i njihovi roditelji i nastavnici.

Škole učesnice u projektu, OŠ „Miroslav Antić” sa Palića i OŠ „10. oktobar” iz Subotice, dobile su nagradne vaučere u iznosu od po 30.000 dinara za kupovinu školskog pribora. Posebne nagrade dobilo je 11 nastavnika-mentora, a 19 učenika iz OŠ „Miroslav Antić” i 25 iz OŠ „10. oktobar” dobili su vaučere za kupovinu u jednoj subotičkoj knjižari. Vaučeri su vrednosti od po 1.000, odnosno 2.000 dinara.

12661_2.jpg