Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“

06.06.2019.

Udruženje parkirališta Srbije danas je, na Trgu republike, kroz performans i deljenje promo materijala ukazalo na prednosti bicikla kao alternative automobilskom saobraćaju, dok je JKP „Parking“ promovisalo „SU Bike“ sistem za iznajmljivanje bicikala koje naš grad, kao drugi u državi, nudi korisnicima već osmu godinu. Ova manifestacija, čiji je cilj podizanje svesti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja eko mobilnosti u našoj zemlji, održana je u okviru kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, u organizaciji Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

 12668_1.jpg

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić, podsetio je da je upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji grada Subotice povereno JKP „Parking“ i da to preduzeće raspolaže sa oko 2900 parking mesta koja su u sistemu naplate.

Pored otvorenih i zatvorenih parkirališta, dodao je, u nadležnosti JKP „Parking“ je i pet „SU Bike“ stanica od kojih se, kako je naveo, četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog univerziteta, Hale sportova, na SRC „Prozivka“ i „Buvljaku“, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase.

– Ove stanice opremljene su sa ukupno 38 bicikala, a 'Parking' u ovoj godini planira zamenu i dopunu bicikala u vrednosti od milion dinara na postojećim lokacijama – kazao je Vukelić.

Grad je, dodao je, krajem prošle godine sa „Pro Credit“ bankom instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.

- Aktuelno gradsko rukovodstvo je, u skladu sa svetskim trendovima i potrebom za modernizacijom, ovu investiciju prepoznalo kao novi, viši nivo pružanja usluga svojim građanima. Po podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji bilo je registrovano128 električnih i 204 hibridna vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana – naglasio je Vukelić.

12668_2.jpg

On je rekao da će se ovim partnerskim projektom i obezbeđivanjem neophodne opreme i infrastrukture, pored ostalih aktivnosti u oblasti životne sredine, apelovati i uticati na što veću ekološku svest ljudi.

– Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života naših građana, zaštite same životne sredine. Grad Subotica će, kao i danas, i ubuduće podržavati manifestacije ovakvog tipa – poručio je Radoslav Vukelić.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković, ocenio je da je grad Subotica pravo mesto za promociju ove akcije, jer je prepoznatljiv i po alternativnim vidovima kretanja ljudi, biciklizmu i biciklističkim stazama.

- U ovu akciju krenuli smo 2018. godine, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Privrednom komorom Srbije i lokalnim samoupravama. Ideja jeste bila da se ta saradnja unapredi i kod građana Srbije podigne svest kada je u pitanju zaštita životne sredine. Mi smo, kao udruženje koje se bavi upravljanjem parkiralištima prepoznali da je neophodno razvijati alternativne vidove prevoza. Tu se, pre svega, misli na upotrebu javnog gradskog prevoza, pešačenje, biciklizam i upotrebu električnih automobila. Suboticu smo izabrali zato što je najbolji primer dobre prakse kada je reč o realizaciji projekta iznajmljivanja i rentiranja bicikala – istakao je Radenko Vuković.