Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen priručnik „Fizičko i zdravstveno vaspitanje“

06.06.2019.

Priručnik za učenike osnovnih i srednjih škola „Fizičko i zdravstveno vaspitanje“ predstavljen je danas u Medija-centru Gradske kuće, a kako su, tim povodom, naglasili govornici, biće to vredno štivo ne samo za prosvetne radnike koji se bave sa školarcima nego i za samu decu i njihove roditelje.

 12670_1.jpg

Uz izražavane zahvalnosti što je Subotica svrstana među gradove koji su deo ovog značajnog projekta, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine, Nemanja Simović, istakao je da je promocija priručnika lep povod za okupljanje i da je želja subotičke lokalne samouprave da štivo iz knjige što pre dođe do naših osnovnih i srednjih škola.

Osnivač Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu, prof. dr Zlatko Ahmetović, rekao je da je Subotica, svojim sportskim statusom, među učesnicima projekta.

– Svi smo mi imali nastavu fizičkog vaspitanja, ali nikada nismo znali zašto to imamo. Znali smo šta treba da uradimo, ali ne i zašto. Znanje je to koje pokreće aktivnost, znanje nas može spasiti. Veoma je značajno da deca, pored integrala, istorije i geografije, nauče nešto i o njihovom telu. Pokušali smo da napravimo ono što fali. Da napravimo jedno izdanje koje će biti dobar priručnik kojem ćemo se obratiti i na početku, ali u toku naše aktivnosti. Kada bi se naučilo to što je napisano, siguran sam da bi imali mnogo manje bolesti, da bi deca prevazišla problem socijalne neintegrisanosti, otuđenosti – podvukao je Ahmetović.

Dekan Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu i urednik izdanja prof. dr Dušan Perić smatra da fizičko vaspitanje nije samo „veštinarstvo“, već je i edukacija.

– Svi smo saglasni da je važno vežbati i da je važna zdrava ishrana. Fizičko vaspitanje je osmišljeno tako da deca vežbaju zdravo i da se približe modelu zdravog života. Statistika pokazuje da 20 odsto dece vežba, a teorija kaže da je za zdravlje čoveka neophodna fizička aktivnost od 90 minuta. Motiv da knjiga ugleda svetlost dana je da deca moraju da nauče da se i sami bave sportom. Knjiga ima ambiciju da ponudi znanje, kroz strip varijantu, držeći se tri principa, rada, ljubavi i slobode – istakao je prof. dr Perić govoreći o udžbeniku, prvom sportskom, koji je odobren od strane nadležnog Ministarstva.

Kao trener, ali i nastavnik fizičkog, a sada generalni sekretar Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture u Subotici, Radoslav Svirčev, dobro je upoznat sa problematikom koju obrađuje udžbenik.

– Žao mi je što u vreme kada sam bio profesor nije bilo ovakvih knjiga, jer bi mi bilo mnogo lakše. Fizičko i zdravstveno vaspitanje je doživelo ogroman pomak ka boljem i nadam se da ćemo u budućnosti moći da zainteresujemo decu i nastavnike da još bolje rade, da zajednički omogućimo svoj deci da nastupaju za svoje škole i da se takmiče. Imamo lep zadatak, da svima koji predaju fizičko na teritoriji Subotice podelimo ove knjige – rekao je Svirčev.

Predstavljanju priručnika prisustvovao je i Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza Subotice.

12670_2.jpg