Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

14.06.2019.

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.

12750_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsetio je, obraćajući se prisutnima u Sinagogi, da je u Holokaustu na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i da su događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama.

Stradanja Jevreja započela su odmah posle raspada Kraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava, rekao je gradonačelnik i dodao da su rasni zakoni nemačkog Rajha, koji su išli ka „konačnom rešenju” jevrejskog pitanja, u Srbiji pojačani osvetničkim otporom okupatora prema starom i nepokornom neprijatelju.

Uz isticanje da je ogromne žrtve podnela i subotička jevrejska zajednica i da je u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope, 16. juna 1944. godine deportovano oko četiri hiljade subotičkih Jevreja, Bogdan Laban je rekao da je na nama i budućim generacijama da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere.

12750_2.jpg

– Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice – naglasio je gradonačelnik Laban.

Prisutnima su se obratili i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Bojan Bagi i direktor Gimnazije „Kostolanji Deže“, Atila Novak.

Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vence su, takođe, položili i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, kao i predstavnici jevrejskih opština iz Mađarske i Srbije, konzularnih predstavništava, nacionalnih saveta i brojnih organizacija i udruženja.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je i glumica Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Kiša.

12750_3.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave, venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položili su zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić i pomoćnica gradonačelnika Žužana Magoši.